Крах фаворитів

19.06.2012
Крах фаворитів

Греки відправили додому росіян. (Фото Рейтер.)

Група А. Як провчили «академіків»

Одразу після жеребкування фінальної частини Євро–2012 квартет А назвали найслабшим, а першому сіяному — збірній Росії — заздалегідь віддали перемогу в ньому. А коли підопічні Діка Адвоката підтвердили свій клас у стартовому поєдинку з чеською командою, увігнавши у ворота переможця Ліги чемпіонів Петера Чеха чотири м’ячі, росіян узагалі записали до числа головних претендентів на Кубок Анрі Делоне. Деякі російські ЗМІ назвали своїх футболістів «академіками з ціпками». Проте, як виявилося, феєрія в матчі з чехами стала лебединою піснею цієї збірної, складеної переважно з ветеранів — героїв ЧЄ–2008.

Посівши у групі третє місце, Росія шокувала футбольну Європу й достроково повернулася додому. Причому після поразки від Греції Дік Адвокат та президент РФС Сергій Фурсенко полетіли з Варшави окремо від команди. А лідер збірної, форвард лондонського «Арсеналу» Андрій Аршавін у суперечці з невдоволеними фанатами, які прийшли «розібратися» з командою в готель «Брістоль», заявив: «Те, що ви забагато від нас чекали, — це на наші, а ваші проблеми». Тепер російська громадськість вимагає звільнити і Адвоката, і Фурсенка, і притягнути до відповідальності Аршавіна.

Щоб уберегти футболістів від гніву фанатів, до московського аеропорту «Внуково» було підтягнуто ОМОН. Щоправда, ніхто із фанів так і «не вшанував» збірну своєю присутністю.

Аби продовжити боротьбу за трофей, збірній Росії у завершальному матчі групового етапу достатньо було не програти грекам, які в попередніх двох матчах набрали лише один пункт. «Грати на нічию ризиковано», — казав перед двобоєм Адвокат. Зі стартових хвилин росіяни пішли на пошуки щастя до чужих воріт. Проте розпечатати володіння другого кіпера еллінів Міхаліса Сіфакіса «академіки» не могли. Як і в попередніх двох зустрічах, мовчала «гармата» Олександра Кержакова, марно силкувався вразити ціль і кращий російський бомбардир на Євро Алан Дзагоєв. Водночас один із небага­тьох голевих моментів біля воріт В’ячеслава Малафєєва завершився голом. Сталося це за мить до перерви. «Команда демонструвала непоганий футбол до 44–ї хвилини, потім усе розвалилося», — прокоментував події глава Російського футбольного союзу Фурсенко. У другій половині гри футболісти Греції, які ще пам’ятають тріумф 2004 року, вміло «засушили» матч.

Росіяни лишилися б на турнірі, якби в паралельній грі чехи не перемогли поляків. Але навіть без Томаша Росицького чеська команда спромоглася на несподівані 1:0.

«До хлопців у мене немає претензій, вони зробили все, що могли», — відзвітував про виконану роботу Дік Адвокат, чий контракт з РФС був розрахований до кінця фінальної частини ЧЄ–2012. Тим часом експерти називають саме надмірний «академізм» причиною провалу команди у вирішальний момент.

Очільник польської збірної Францішек Смуда, як і Адвокат, теж попрощався зі своєю командою. «Мій контракт закінчується після Євро–2012. У мене була домовленість із президентом федерації Гжегожем Лято, що в разі невиходу нашої збірної з групи він не буде подовжений », — пояснив польський тренер. Важко сказати, що завадило команді, у складі якої було одразу троє чемпіонів німецької бундесліги, здобути бодай одну перемогу на турнірі. Але факт залишається фактом: одна зі співгосподарок ЧЄ–2012 зійшла з дистанції.

Наступного дня після гри футболісти польської збірної завітали до варшавської фан–зони і з головної сцени подякували вболівальникам за підтримку. «Упродовж усього турніру ми відчували вашу допомогу, позитивну енергію, але, на жаль, не змогли пройти далі. У будь–якому разі, велика вам дяка», — сказав капітан «Кадри» Якуб Блащиковський.

Група В. Ефектний похорон

Отримавши від журналістів назву «група смерті», квартет В виправдав її сповна. Сюрпризи почалися із сенсаційної перемоги данців над Голландією, а померла інтрига на завершальних хвилинах обох недільних поєдинків, які відбувалися одночасно. Позавчора ж Харків і Львів, прийнявши по три зустрічі групового етапу, попрощалися з чемпіонатом Європи.

Перед третім туром усі чотири команди мали шанси на вихід до «плей–оф». За певних розкладів навіть німці могли «пролетіти» повз чвертьфінал, а аутсайдери–голландці — піднятися на рятівний другий рядок із трьома очками. Але в підсумку все завершилося так, як і витікало з логіки подій.

Після успішного вояжу до Харкова, де німці здолали Нідерланди, «бундестім» разом зі своїми фанатами повернувся на «Арену Львів» заради побачення з командою Данії. Концентрація людей на вулицях столиці Галичини зростала з наближенням вечора, і з часом вимальовувалася перевага в кількості німецьких вболівальників над данськими. Власне, це було добре видно за кольорами секторів стадіону.

І на полі німецька команда підтвердила свій статус фаворита турніру. Складалося враження, що скандинави сподівалися відстояти нічию, маючи на увазі виграш голландців у Португалії. Але німці доволі швидко знайшли дірки в обороні колективу Мортена Ольсена і розіграли красиву комбінацію на правому фланзі, яку завершив Лукас Подольськи. Нападникові «Кельна» залишилося тільки розстріляти «рамку» Стефана Андерсена з кількох метрів. Тож після трьох голів Маріо Гомеса нарешті відзначився ще один футболіст. Добрий подарунок до ювілею, адже Польді якраз проводив сотий матч за «бундестім».

Данія на диво швидко відновила статус кво — допоміг розіграш кутового. Височенний форвард «Арсеналу» Ніклас Бендтнер виграв верхову боротьбу і скинув м’яч на забутого Мікаеля Крон–Делі, а той також головою спрямував снаряд повз Мануеля Нойєра.

Надалі скандинави чекали приємних новин зі Слобожанщини, а німцям не хотілося даремно витрачати сили перед чвертьфіналом. Лише в середині другого тайму суперники ожили й обмінялися уколами, в яких більш майстерним виявився «бундестім». Молодий хавбек «Байєра» Ларс Бендер забитому м’ячу радів так, наче виграв чемпіонат. Емоції переповнили й німецьких «ультрас» — вони запалили у своєму секторі димову шашку.

А голландські фани у Харкові, зробивши стадіон майже на дві третини помаранчевим, пережили трагедію. Срібні призери чемпіонату світу–2010 несподівано програли всі три матчі. Можливо, причина невдачі криється і в тому, що «оранжева» збірна обрала собі резиденцію в Польщі, тож літала на кожен матч — туди й назад — через усю Україну. На полі «Металіста» підопічні Берта ван Марвейка мали втомлений вигляд.

При цьому Нідерланди відкрили рахунок. Нарешті вийшовши в основному складі, нагадав про себе Рафаель ван дер Варт. Аби потрапити до чвертьфіналу голландцям бракувало ще одного голу. Але й колектив Пауло Бенто мав свої плани.

Нарешті продемонстрував свої капітанські якості Кріштіано Роналдо. Нападникові «Реалу» часто закидали неспроможність допомагати своїм командам у вирішальних матчах, але принаймні цього вечора він змусив скептиків замовкнути. У першому таймі Красунчик реалізував сам на сам вихід із голкіпером, а в другому — завершив контратаку. І взагалі, ігрова перевага «європейських бразильців» не викликала заперечень. Добивши Голландію (2:1), «червоно–зелені» вже не залежали від результату матчу у Львові й забронювали собі другий рядок у групі В.

* * *

Таким чином у перших двох чвертьфіналах зіграють: Чехія — Португалія (21 червня у Варшаві) та Греція — Німеччина (22–го — у Гданську).

Учора й сьогодні завершують з’ясовувати стосунки суперники в групах С і D, після чого визначаться чвертьфінальні пари для Донецька й Києва.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи.

Груповий етап. 3–й тур

Група А

Чехія — Польща — 1:0

Гол: Їрачек, 72

Чехія: Чех, Гебре Селассіє, Сівок, Кадлец, Лімберськи, Їрачек (Райторал, 84), Гюбшман, Коларж, Плашил, Піларж (Резек, 87), Барош (Пекгарт, 90+1)

Польща: Титонь, Піщек, Василевський, Перкис, Бениш, Блащиковський, Дудка, Муравський (Мержеєвський, 73), Поланський (Гросицький, 56), Обраньяк (Брожек, 73),

Р. Левандовський

Попередження: Лімберськи, 12; Плашил, 88; Пекгарт, 90+4 — Муравський, 22; Поланський, 48; Василевський, 61; Блащиковський, 87; Перкис, 90

Суддя — Томсон (Шотландія).

15 червня, Вроцлав, стадіон «Мейський». 41 480 глядачів.

* * *

Греція — Росія — 1:0

Гол: Карагуніс, 45+2

Греція: Сіфакіс, Торосідіс, Папастатопулос, К. Пападопулос, Цавелас, Кацураніс, Маніатіс, Салпінгідіс (Нініс, 83), Карагуніс (Макос, 67), Самарас, Гекас (Холебас, 64)

Росія: Малафєєв, Анюков (Ізмайлов, 81), Березуцький, Ігнашевич, Жирков, Широков, Денісов, Глушаков (Погребняк, 72), Дзагоєв, Кержаков (Павлюченко, 46), Аршавін

Попередження: Карагуніс, 61; Холебас, 90+4 — Анюков, 61; Жирков, 69; Дзагоєв, 70; Погребняк, 90+3

Суддя — Ерікссон (Швеція).

15 червня, Варшава, стадіон «Національний». 55 614 глядачів.

Підсумкова таблиця:

I В Н П М О

1. Чехія 3 2 0 1 4–5 5

2. Греція 3 1 1 1 3–3 4

3. Росія 3 1 1 1 5–3 4

4. Польща 3 0 2 1 2–3 2

Група В

Німеччина — Данія — 2:1

Голи: Подольськи, 19; Бендер, 80 — Крон–Делі, 24

Німеччина: Нойєр, Лам, Бадштубер, Хуммельс, Бендер, Хедіра, Швайнштайгер, Езіл, Гомес (Клозе, 74), Подольськи (Шюрле, 64), Мюллер (Крос, 84)

Данія: Андерсен, Якобсен, Аггер, К’яєр, С. Поульсен, Квіст, Цимлінг (К. Поульсен, 79), Я. Поульсен (Міккельсен, 82), Еріксен, Крон–Делі, Бендтнер

Суддя — Карбальйо (Іспанія)

17 червня, Львів, стадіон «Арена Львів», 32 990 глядачів.

* * *

Голландія — Португалія — 1:2

Голи: ван дер Варт, 11 —

К. Роналдо, 28, 74

Голландія: Стекеленбург, ван дер Віл, Матейсен, Віллемс (Афеллай, 67), Влар, ван дер Варт, де Йонг, Роббен, Снайдер, Хунтелар, ван Персі

Португалія: Патрісіо, Коентрао, Б. Алвеш, Пепе, Перейза, Велозо, Мейрелеш (Куштодіо, 72), Поштіга (Олівейра, 64), Моутіньйо, Нані (Роландо, 87), Роналдо

Суддя — Ріццолі (Італія)

17 червня, Харків, стадіон «Металіст», 37 445 глядачів.

Підсумкова таблиця:

Команда В Н П М О

1. Німеччина 3 0 0 5–2 9

2. Португалія 2 0 1 5–4 6

3. Данія 1 0 2 4–5 3

4. Голландія 0 0 3 2–5 0