Розминка перед боєм

15.06.2012

В останні роки український жіночий баскетбол усе більше нагадував свічу, що догорає. Здавалося, ще ледь–ледь — і про колись успішний ігровий вид, який приніс Україні золоті нагороди чемпіонату Європи 1995 року та «дерев’яні» (четверте місце) медалі Олімпіади–1996, можна забути. Однак після того, як наша країна виграла право провести в 2015 році чоловічий євробаскет, згадали в державі й про жінок–баскетболісток. Принаймні вперше за багато років дівчата провели повномасштабну підготовку до відбіркового турніру ЧЄ–2013 — отримали хороші умови для тренувань у Южному та й товариських поєдинків провели достатньо, аби награти склад. Варто зазначити, що в збірній, у складi якої 15 баскетболісток, лише четверо представляють українські клуби, решта — легіонерки.

У першій грі відбіркового турніру, яка відбулася позавчора в южненському спорткомплексі «Олімп», наші дівчата зустрічалися з дебютантками вищого дивізіону — збірною Португалії. Напередодні гри наставник української збірної Вадим Чечуро казав, що добре вивчив суперника: «У команді Португалії немає високих гравців, переважно вони — середнього зросту. Їхній козир — дальні кидки. Тому наше завдання — не дати суперницям кидати». З огляду на рахунок гри — 92:38, наші дівчата на «відмінно» виконали установку свого наставника. «Гра видалася дуже легкою, не такою, як ми очікували, адже в першому матчі міг бути мандраж, хвилювання. Усе для нас склалося занадто просто», — відзначила центрова «синьо–жовтих» Олена Жержерунова.

Загалом у групі А, окрім португалок, суперницями наших дівчат будуть команди Білорусі, Ізраїлю та Угорщини. До фінальної частини Євро, яка пройде в червні наступного року у Франції, напряму виходять дві перші збірні.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи–2013. Відбірковий турнір. Група А

Україна — Португалія — 92:38 (Курасова (15), Цекова, Мірчева (по 13) — Да Сілва, Фрейташ (по 8)).