Через півроку курцям в Україні стане жити важче: саме тоді набуде чинності закон про повну заборону куріння на стадіонах, у приміщеннях відкритих і закритих спортивних споруд, у закритих приміщеннях закладів громадського харчування та установах культури. Відповідне рішення, ухвалене 24 травня Верховною Радою, підписав Президент. Раніше діяла законодавча норма від 2005 року, згідно з якою 50 відсотків площі у кафе та ресторанах мають виділяти для курців.
У закладах ресторанного типу дозвіл на паління діятиме й далі, проте норми облаштування «курилки» стануть жорсткішими: не більше 10 відсотків від загальної площі приміщення, причому не там, де відвідувачі їдять. На цій зоні власники закладів мають вивісити графічні зображення, які застерігають про можливі негативні наслідки куріння.
За порушення цих умов передбачено штрафні санкції. Для фізичних осіб сума штрафу лишається незмінною: від 17 до 170 гривень, повторний штраф — від 170 до 340 гривень. А от юридичним особам доведеться розкошелитися більше. За розміщення попільничок або куріння в приміщеннях закладів ресторанного господарства штраф становитиме від 1000 до 10000 гривень. Аналогічне за розміром стягнення передбачено і за невідведення спеціальних місць для куріння та їх необладнання витяжною вентиляцією або іншими засобами видалення тютюнового диму.
Власники ресторанів уже підраховують майбутні збитки, однак, на диво, не дуже гніваються через ухвалення таких змін. Кажуть, здоров’я нації — понад гроші. «Те, що такі зміни призведуть до збитковості, — безсумнівно. Але це сприятиме оздоровленню майбутнього покоління. Звісно, зараз це не буде настільки помітно й ефективно. Та думаю, що років через 5–10 позитивні зміни стануть очевидними: наші діти будуть здоровими і житимуть довше. Адже у європейських країнах, де такі норми діють вже давно, люди живуть набагато довше, ніж у нашій країні. Та й загалом, медики радять не курити під час вживання їжі, оскільки так куріння шкодить не тільки серцю й легеням, а ще й травній системі. Єдине, що хотілося б, аби площа для куріння становила бодай 30 відсотків, оскільки 10 відсотків — це надто мало», — зазначає у коментарі «УМ» ресторатор, власник київського кафе «Малинівка» (ТЦ «Макрос») Костянтин Панков.