Цугцванг із матом

14.06.2012

Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який полюбляє емоційні висловлювання, вчора «нарвався» на зауваження судді. Перепалка між підсудним і служителем Феміди відбулася на засіданні Печерського суду у справі про незаконне стеження. Під час допиту одного зі свідків Луценко закинув прокуророві, що той нечітко формулює юридичні терміни. Представник обвинувачення обурився, чому екс–міністр його перебиває. Почалася суперечка, під час якої Луценко і сказав, що прокурори «ні хріна не знають».

За вживання несудової лексики суддя Ганна Медушевська показала екс–міністрові «жовту картку». «Юрій Віталійович, вам робиться зауваження щодо неприпустимості звертатися з нецензурними словами», — передала слова судді агенція УНІАН.

Сторона ж захисту вкотре оголосила про відвід служителю Феміди. На думку Луценка, суддя має або прийняти відвід, «або відразу зачитати вирок». «Навіщо мучити мене, свідків, громадськість, конвой, себе, врешті–решт: зачитайте — і будемо квитi. Відправляйте до колонії, і країна видихне, бо покарано найбільшого злочинця», — пояснив свою думку Луценко.

Судове ж засідання проводилося по епізоду кримінальної справи щодо так званої незаконної організації стеження в рамках розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка. Цей фрагмент було виділено в окрему справу. Одна з головних скарг захисту пов’язана з тим, що ні Луценко, ні його захисники не отримали копію обвинувального висновку, написаного прокурорами. «Я не знаю, в чому мене звинувачують», — апелює Луценко.

Суд також відмовився викликати на допит у судову залу потерпілого у справі — Валентина Давиденка, водія екс–заступника голови СБУ Валентина Сацюка. Натомість суддя почала оголошення свідчень, наданих Давиденком під час досудового та судового слідства. Луценко дивиться на цей епізод із засторогою: мовляв, у показах водія є оперативна інформація, що стосується багатьох людей і розголошення якої може спричинити шкоду. «Мені здається, що, крім того, щоб мене посадити по цій справі, поставлено завдання остаточно розвалити справу про отруєння Ющенка, оскільки Давиденко може бути одним iз ключових свідків щодо особи, яка завозила діоксин», — заявив Луценко.