Забужко: дубль 11/3

13.06.2012
Забужко: дубль 11/3

Цього року в Києві з’явилося нове видавництво: «Спадщина». Нещодавно його плани презентував головний редактор Тарас Федюк.

 

Розпочали з перевидання перевірених часом бестселерів Оксани Забужко. «Польові дослідження з українського сексу» вийшли водинадцяте, «Музей покинутих секретів» — утретє. Обкладинки упізнавані, пензля Ростислава Лужицького (ілюстрація до «Польових досліджень...» — один iз кращих зразків книжкової графіки часів Незалежності). На палітурці «Музею...» — логотипи чотирьох преміальних нагород, що їх одержав роман: дві у Німеччині, премія журналу «Кореспондент» та лауреатський герб «Книжки року». До «Польових досліджень...» додано два десятки сторінок із фрагментами інтерв’ю письменниці. Подибуємо тут як філософські розмисли («сексуальне життя — це наше третє життя: поруч із свідомим, денним, і тим, котрим живемо уві сні... Тяжкий, темний і потужний плин історії непомітно впливає на геть неусвідомлені форми людської поведінки, на слова й жести в ліжку»), так і авторські коментарі: «В «Польових дослідженнях» я ж і справді заатакувала — свідомо, зумисне й цілеспрямовано — приховані травми та найінтимніші (вочевидь, захисні) самоомани значної частини нації, то чого ж дивувати, що реакція виявилась такою шалено агресивною?»

Ближчим часом у «Спад­щині» з’явиться перевидання ще одного популярного роману — «Мальва Ланда» Юрія Винничука. На зароблені з продажу відомих творів кошти у другому півріччі почнуть виходити новинки від Лариси Денисенко, Ірен Роздобудько, Сергія Жадана, Олеся Єльченка, Василя Шкляра та інших відомих літераторів.