Війни фанатів

12.06.2012
Війни фанатів

Боротьба з фаєрами — неодмінний атрибут матчів Євро у Польщі. (Фото Рейтер.)

На відміну від Польщі, де стартові дні єврофоруму проходять під акомпанемент фанатських розборок, українська частина турніру має доволі миролюбний відтінок. У суботу вулицями Харкова розлилося лагідне «помаранчеве» море фанатів збірної Голландії, учора в Києві висадився шведський десант. Очікувалося, що підтримати свою збірну в першому поєдинку ЧЄ до української столиці прибуде близько 40 тисяч шведів. Місце збору — площа Лесі Українки, звідти «жовто–сині», долаючи центральні вулиці столиці, однією колоною дісталися НСК «Олімпійський». Задля цього упродовж майже шести годин було перекрито рух автотранспорту центральними вулицями Києва.

Сьогодні свій марш–парад, присвячений Дню країни, у Варшаві проведуть російські вболівальники. Незважаючи на те, що захiд має мирний характер, варшавська поліція перебуватиме в «бойо­вій» готовності, адже футбольні вболівальники із Росії, ще в перший день Євро окреслили свої пріоритети та настрої. У день відкриття турніру, російськi фанати звіряче побили стюардів та запустили кілька фаєрів на матчі з греками, за що отримали покарання від місцевої Феміди. Аби якось утихомирити своїх співвітчизників, президент РФС Сергій Фурсенко та головний тренер збірної Росії Дік Адвокат звернулися до фанів із закликом «не ганьбити свою країну».

Окрім росіян, нечемною поведінкою в Польщі відзначилися також хорватські та ірландські вболівальники, які не знайшли спільної мови перед протистоянням їхніх збірних. Цікаво, що на стороні «зелених» у «вуличних боях» виступали місцеві фанати, які давно відомі міжнаціональною підтримкою.