У тіні фаворитів

12.06.2012
У тіні фаворитів

Герої іспано–італійського протистояння — капітани команд, воротарі, Касільяс та Буффон (ліворуч). (Фото Рейтер.)

Один із українських футбольних спеціалістів, аналізуючи напередодні старту Євро ігрові схеми його учасників, поділив усі збірні на три категорiї: команди, що захищаються, атакують та «Барселона». Оскільки в турнірі національних збірних участь легендарної команди Гвардіоли не передбачається, чемпіонат Європи має пройти під звук баталій «простих» конструкторів та руйнівників. Прикметно, що вже в першому матчі групи С зустрілися типові представники цих принципiв гри. Іспанці, хоч і без Мессі, але з ударним тріо плеймейкерів «гранатово–синіх», Хаві–Іньєста–Фабрегас, без сумніву, тяжіють до креативу, тоді як італійці, котрих вважають родоначальниками катеначчо, апріорі будують свою гру від оборони. Однак кадрові проблеми змусили наставників обох команд дещо відступити від традиційних схем. Керманич «Червоної фурії», відчуваючи дефіцит кваліфікованих нападників, здивував футбольну спільноту тактичною схемою, в якій не знайшлося місця чистому форвардові. Герой попереднього Євро Фернандо Торрес, за останні чотири роки розгубивши свій клас, залишився в запасі, тоді як кращий бомбардир іспанської команди на ЧС–2010 Давид Вілья, не встигши відновитися після перелому гомілки, взагалі не приїхав до Польщі.

Водночас очільник «Сквадри адзурри» Чезаре Пранделлі після розгромної поразки в товарняку росіянам в екстреному порядку почав модернізувати захисні редути — на гру проти чинних чемпіонів Європи італієць виставив лише трьох захисників, наситивши водночас середню лінію поля.

Відтак гри, від якої очікували повторення сценарію нещодавнього фіналу Ліги чемпіонів «Баварія» — «Челсі», де один колектив упродовж матчу насідає, а другий відбивається, — не вийшло. Переможці двох останніх «мундіалів» подарували майже 40 тисячам глядачів, що зібралися в неділю на «Арені Гданськ», справжній спектакль. А тих, хто не дивився «достроковий фінал» Євро, нехай не дивує скромний рахунок матчу (1:1) — моментів для взяття воріт суперники створили добрий десяток. І не вина польових гравців, що вони змогли забити лише двічі, адже на останніх рубежах команд–суперниць стояли найкращі голкіпери сучасності — на підтвердження своєї майстерності Джанлуїджі Буффон та Ікер Касільяс пропустили лише по разу.

Варто відзначити, що парад голевих можливостей розпочався лише тоді, коли на полі з’явилися справжні форварди. Свій гол італійці забили саме тоді, коли у гру ввійшов 34–річний форвард «Удінезе» Антоніо Ді Натале, який змінив непомітного Маріо Балотеллі. Водночас іспанці, отримавши підсилення в особі Торреса, мали кілька стовідсоткових нагод, щоб уперше відсвяткувати перемогу над італійцями в офіційних матчах. Не склалося. Проте нічия — найбільш вдалий рахунок для обох команд, які вважаються фаворитами квартету С. Визнав це і керманич іспанців Вісенте Дель Боске, який сказав, що задоволений як рахунком, так і грою.

Водночас фаворитська мирова на перший рядок групи вивела хорватів, які напрочуд легко переграли ірландців. Відзначимо, що перемозі «картатих» посприяли одразу п’ятеро футболістів, які представляють українську прем’єр–лігу.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Група С. 1–й тур.

Іспанія — Італія — 1:1

Голи: Фабрегас, 64 — Ді Натале, 61

Іспанія: Касільяс, Арбелоа, Піке, С. Рамос, Альба, Бускетс, Х. Алонсо, Хаві, Іньєста, Сильва (Навас, 65), Фабрегас (Торрес, 74)

Італія: Буффон, К’єлліні, Бонуччі, Де Россі, Маджо, Пірло, Маркізіо, Мотта (Ночеріно, 90), Джаккеріні, Балотеллі (Ді Натале, 56), Кассано (Джовінко, 65)

Попередження: Альба, 66; Арбелоа, 84; Торрес, 84 — Балотеллі, 37; Бонуччі, 66; К’єлліні, 79; Маджо, 89

Суддя — Кашшаї (Угорщина).

10 червня, Гданськ. «Арена Гданськ». 38 869 глядачів.

* * *

Ірландія — Хорватія — 1:3

Голи: Сент–Леджер, 19 — Манджукич, 3, 48; Єлавич, 43.

Ірландія: Гівен, О’Ши, Данн, Сент–Леджер, Уорд, Дафф, Уїлан, Ендрюс, Макгіді (Кокс, 55), Кін (Лонг, 75), Дойл (Уолтерс, 55)

Хорватія: Плетикоса, Срна, Чорлука, Шильденфельд, Стринич, Ракітич (Дуймович, 90+3), Вукоєвич, Модрич, Перішич (Едуардо, 89), Манджукич, Єлавич (Кранчар, 73)

Попередження: Ендрюс, 45 — Модрич, 53; Кранчар, 84

Суддя — Кейперс (Голландія).

10 червня, Познань. Стадіон «Мейський». 39 550 глядачів.

Турнірне становище: Хорватія — 3, Італія, Іспанія — 1, Ірландія — 0.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи–2013 серед молодіжних збірних (U–21). Відбірковий турнір. Група 2.

Фінляндія — Україна — 1:2 (Пойянпало, 87 — Безус, 39; Будківський, 70; вилучення: Люлька, 61, Віценець, 90+3 (обидва — У)).

Турнірне становище: Словенія — 17 (8 матчів), Швеція — 16 (7), Україна — 11 (7), Фінляндія — 9 (7), Литва — 6 (8), Мальта — 5 (9).

 

ЗМІНА

Чемпіонат Європи–2013 серед молодіжних збірних

Зазнавши в матчі попереднього туру сенсаційної поразки від збірної Литви, молоді українці серйозно ускладнили свій шлях до фінальної частини, що відбудеться наступного року в Ізраїлі. За великим рахунком, євродоля підопічних Павла Яковенка тепер у руках словенців та шведів. Нашим же співвітчизникам залишається сподіватися на осічки суперників та вигравати решту своїх поєдинків. На гру проти фінів наші хлопці вийшли як на останній бій, відтак навіть у меншості, змогли здобути таку необхідну перемогу.