Красуня й чемпіонка

12.06.2012
Красуня й чемпіонка

Марія Шарапова з кубком переможниці «Ролан Гарросу»–2012 на тлі Ейфелевої вежі. (Фото з офіційного сайту турніру.)

Попри те, що «Ролан Гаррос», на відміну від трьох інших турнірів «Великого шолома», триває не 14, а 15 днів, вчасно завершити змагання в Парижі не вдалося. Причиною став недільний дощ, який не дозволив дограти останній матч — чоловічий фінал між Новаком Джоковичем і Рафаелем Надалем. Тож завершення двобою відбулося вчора по обіді, де сильнішим виявився Надаль.

Іспанець і серб цілком заслужено дісталися вирішального поєдинку. У півфіналі перший номер планети, Джокович, упевнено впорався з колишнім «королем» — швейцарцем Роджером Федерером (6:4, 7:5, 6:3). А сіяний другим Надаль у п’ятницю просто зніс із ґрунтового корту свого співвітчизника Давида Феррера (6) — 6:2, 6:2, 6:1.

У недільному фіналі претенденти на титул встигли зіграти три партії. Перші дві взяв Рафа, але Новак не викинув білий прапор і один сет відіграв. Проте четверту партію, яка обірвалася за рахунку 1:2 на користь серба, знову виграв «грунтовий король». Відтак Надаль уже всьоме виграв «РГ».

А от у жіночому табелі про ранги — нова прима. Продемонструвавши чудову гру й завидну стабільність, росіянка Марія Шарапова дійшла до своєї першої перемоги на відкритому чемпіонаті Франції й очолила вчора рейтинг. У півфіналі 25–річна уродженка Сибіру, посіяна під другим номером, розібралася з чешкою Петрою Квітовою (4) — двічі по 6:3; а у вирішальній дуелі так само легко переграла італійку Сару Еррані (21) — 6:3, 6:2.

«Це просто сюрреалізм. Після того, як у 17 років я перемогла на Уїмблдоні, ніколи не думала, що буду так переживати. Я просто стараюся грати краще, мені все ще є, що доводити», — схвильовано говорила російська красуня. Хоча за весь «Ролан Гаррос» Шарапова віддала суперницям лише одну партію. Таким чином Маша здобула так званий «кар’єрний» «Великий шолом» — вигравши по разу на кожному з чотирьох найпрестижніших змагань.

Сенсаційний вихід Еррані до фіналу дозволив їй піднятися з 24–го на 10–й рядок рейтингу WTA. Причому італійка стала першою за останні дев’ять років, хто дійшов до завершальних матчів і в «одиночці», і в парі. І в дуеті з Робертою Вінчі їй поталанило більше.

Колишня перша ракетка планети, білоруска Вікторія Азаренко, перемістилася на другий рядок. Втратили позиції й дві представниці України в сотні найкращих: Катерина Бондаренко з 65–ї опустилася на 66–ту, а Леся Цуренко — з 94–ї на 98–му.

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Франції. Фінали

Жінки. Шарапова (Росія, 2) — Еррані (Італія, 21) — 6:3, 6:2

Пари. Еррані/Вінчі (Італія, 4) — Кириленко/Петрова (Росія, 7) — 4:6, 6:4, 6:2

Чоловіки. Надаль (Іспанія, 2) — Джокович (Сербія, 1) — 6:4, 6:3, 2:6, 7:5

Пари. Мирний/Нестор (Білорусь/Канада, 1) — Б. Брайан/М. Брайан (США, 2) — 6:4, 6:4

Мікст. Мірза/Бхупаті (Індія, 7) — Янс–Ігначік/Гонсалес (Польща/Мексика) — 7:6, 6:1

 

А ТИМ ЧАСОМ…

Дуже швидко залишивши «Ролан Гаррос», українці почали готуватися до Уїмблдону. Утім до основних сіток двох турнірів на траві двоє наших чоловіків не пробилися. На змаганнях у Лондоні (призові — 625300 євро) Сергій Бубка у кваліфікації здолав британця Оуклі (6:3, 6:4) і француза Ітона (6:3, 7:6), але в третьому колі поступився американцеві Рейнольдсу — 6:7, 1:6.

Денис Молчанов у Галле (Німеччина, призові — 750 тисяч євро) переграв серба Божоляча (7:6, 2:6, 6:4) і другого сіяного швейцарця К’юдінеллі (6:2, 5:7, 6:4), проте в завершальному раунді відбору не встояв перед китайцем Жангом (6:1, 1:6, 4:6).