Фатальне «хуліганство»

08.06.2012

Винним у катастрофі російського літака Sukhoi SuperJet–100 в Індонезії можуть оголосити загиблого пілота Олександра Яблонцева. Як повідомляють російські ЗМІ, розшифровка записів бортового самописця («чорної скриньки») свідчить на користь озвученої раніше версії, згідно з якою пілот міг зробити смертельний маневр, вихваляючись можливостями лайнера. І фактично пішов на повітряне хуліганство, яке обернулося загибеллю 45 людей, що перебували на борту «Суперджета» і, не виключено, надовго відтягнуло втілення мрії Росії вивести ці літаки на перше місце у світі у відповідній галузі авіабудування.

Нагадаємо, Sukhoi SuperJet–100 розбився в Індонезії 9 травня під час демонстраційного польоту в рамках презентаційного «турне» країнами Азії. На борту, окрім екіпажу, перебували представники авіакомпаній та посольства Росії в Індонезії, бізнесових кіл і потенційних покупців цього літака, а також журналісти. Лайнер врізався у схил гори Салак на висоті 1,6 кілометра у важкодоступній місцевості.

Як зазначає газета «Московскій комсомолєц», у записі з «чорної скриньки» є місце, де чутно, що не лише автоматика попереджала командира про небезпечне зближення з горою, а й один із членів екіпажу намагався застерегти його від маневру, неприпустимого в умовах гірської місцевості та поганої погоди. Цю інформацію виданню на умовах анонімності надав один із фахівців ЗАТ «Цивільні літаки Сухого», оскільки офіційно даних розшифровки оприлюднено не буде — згідно з міжнародними правилами розслідування катастроф і з поваги до загиблого екіпажу та його рідних.

Російські фахівці Центрального аерогідродинамічного інституту спільно з колегами з льотно–дослідницького інституту імені М.Громова неодноразово моделювали останній політ SSJ–100 і дійшли висновку: до зіткнення літак у такому ж небезпечному зближенні двічі облітав схожі гори, але третю обійти не зміг.

Провина екіпажу в катастрофі «Суперджета» була б найбільш «зручною» версією для російського авіапрому, адже це дозволить не сумніватися в надійності техніки на літаку, що є найбільш амбіційним проектом цивільної авіації РФ, зазначає Newsru.com. «Адже на тлі низки катастроф, що зробила Росію найнебезпечнішою у світі країною для авіапасажирів, йдеться вже не так про комерцію, як про політику і престиж», — пише видання.

Раніше індонезійська комісія з розслідування справи SSJ–100 вже зробила висновок, що лайнер зазнав аварії не через технічну несправність. Однак остаточну причину трагедії оголосять тільки після розшифровки даних другої «чорної скриньки» — параметричного самописця, який фіксував технічну інформацію про політ.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>