НОВИНИ ПЛЮС

08.06.2012

Об’єднана опозиція назвала лідера

Керівники опозиційних партій лідером об’єднаної опозиції визнали голову партії «Батьківщина» Юлію Тимошенко. Як повідомляє УНІАН, таке рішення було ухвалено вчора на засіданні ради об’єднаної опозиції, у якому взяли участь перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов, лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк, голова партії «Реформи і порядок» Сергій Соболєв, голова Народного руху України Борис Тарасюк, лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко, перший заступник голови партії «Народна самооборона» Юрій Гримчак.

Керівником ради об’єднаної опозиції учасники засідання призначили Яценюка, а керівником центрального виборчого штабу — Турчинова.

ВР перенесла позачергові місцеві вибори на 9 вересня

Верховна Рада перенесла всі позачергові вибори до органів місцевої влади з 28 жовтня на 9 вересня. За відповідне рішення проголосували 269 народних депутатів із 407 зареєстрованих у сесійній залі. Загалом восени мають відбутися позачергові вибори до 18 органів місцевої влади.

Коморовський зустрінеться з Януковичем перед Євро

Сьогодні перед урочистим відкриттям Євро–2012 президент Польщі Броніслав Коморовський планує провести переговори з Президентом України Віктором Януковичем. Як повідомляє прес–служба глави Польської держави, вчора Коморовський провів тригодинну нараду з близько 20 експертами та політиками, які, зокрема, займаються питаннями України. «Тема України є дуже важливою для Польщі. Президент активно залучений у справи наближення українців до цінностей західного світу», — цитує УНІАН прес–секретаря президента Польщі Анну Тшаску–Вєчорек. У прес–службі Коморовського також нагадали, що він разом із Януковичем також планує бути присутнім на закритті Євро–2012 у Києві 1 липня.

Французька газета: Євро–2012 в Україні — помилка

Проведення чемпіонату Європи з футболу в Польщі й Україні вже можна вважати невдалим рішенням. Таку думку висловлено в редакційній статті останнього номера впливової французької газети Le Monde. «Вибір місця проведення найбільших спортивних змагань — таких, як Олімпійські ігри або чемпіонати світу і Європи з футболу, — визначається на підставі кількох критеріїв. Спорт, звичайно, береться до уваги, але не занадто. На відміну від економіки. Й іноді — геополітики, — зазначає видання. — Хоча Євро–2012 у Польщі й Україні стартує тільки 8 червня, європейський чемпіонат уже здається програною справою». При цьому у статті наголошується, що Польщі ці закиди не стосуються, оскільки «це єдина країна Європейського Союзу, що не зазнала рецесії 2008 року й може записати у свій актив два десятиліття успішних політичних перетворень, модернізації й відкритості».

«Україна, у свою чергу, викликає розчарування й роздратування в європейського керівництва, — зазначає газета. — Замість того, щоб зблизитися з ЄС, прийняти його цінності, йти вперед шляхом правової держави й ринкової економіки, країна закостеніла. Із цього погляду Євро–2012, яке могло ознаменувати собою приєднання України до Європи й видалення її пострадянського коріння, можна вважати повним провалом». Втіленням цього видання називає справу Юлії Тимошенко. «Зрозуміло, що колишня «газова принцеса» Юлія Тимошенко — аж ніяк не Нельсон Мандела й не Андрій Сахаров. Її робота у владі принесла лише розчарування. Проте рішення про її ув’язнення було ухвалено в результаті швидкоплинного розгляду і з повною зневагою до права», — наголошує «Монд».