Не шкодуючи живота свого

07.06.2012
Не шкодуючи живота свого

Останній спаринг перед Євро — проти Туреччини — українці провели нервово й безбарвно, але Блохін намагається виокремити позитив. (Рейтер.)

Кажуть, що від добра добра не шукають. Так само й Олег Блохін вирішив вести підготовку до домашнього чемпіонату Європи за планом 2006 року, коли йому вдалося зі своїми підопічними пробитися до вісімки найкращих команд на «мундіалі».

«Сімейний» збір–відпочинок на турецькому узбережжі Середземного моря, напружені тренування на чистому гірському повітрі Альп, контрольні матчі з різними за стилем і класом опонентами — усе це «синьо–жовті» вже проходили шість років тому. Проте, якщо перед ЧС–2006 українці не програли жодного з чотирьох контрольних матчів напередодні відповідального турніру, то нині підопічні Блохіна капітулювали в двох спарингах із трьох. Малоприємна поразка туркам, якої зазнав експериментальний склад українців у німецькому Інгольштадті позавчора ввечері, стала вінцем тритижневого підведення команди під домашнє Євро.

Проте непереконлива гра збірної України — це лише «квіточки», оскільки «ягідки» залишилися за футбольним полем. Виявляється, що в перший день перебування неподалік Мюнхена, куди українці перебралися із сусідньої Австрії, наші збірники масово отруїлися. «Не знаю, диверсія це чи ні, але й випадковістю це назвати не можна: постраждалі футболісти їли в готелі абсолютно різну їжу», — заявив у вівторок увечері Олег Блохін.

Зі скаргами на нездужання до лікаря збірної звернулися десятеро гравців, зокрема Андрій Шевченко, Анатолій Тимощук, Андрій Воронін, Артем Мілевський, Андрій Ярмоленко, Євген Коноплянка, Денис Гармаш, Тарас Михалик. Найбільше дісталося Гармашу, якому промивали шлунок, та Тимощуку, котрому навіть ставили крапельницю.

Проте, зрештою, надзвичайна подія катастрофою не стала. Матч, який опинився під загрозою зриву, таки відбувся. А дехто з отруєних навіть вийшов на поле «Ауді Спортпарку». Щоправда, ані повністю здорові, ані «потруєні» не змогли своєю грою порадувати глядачів (а три­буни майже «битком» заповнили представники турецької діаспори в Німеччині). Андрій П’ятов пропустив по голу в кожному з таймів — після провалів в обороні й виходів турецьких форвардів віч–на–віч. Отже, 4:0 з Естонією, 2:3 з Австрією, 0:2 з Туреччиною — і українці в поганому настрої повернулися додому, в Кончу–Заспу.

Попри невдачу, Блохін намагається бути вправним психологом і шукає позитив там, де його важко побачити стороннім людям. «Немає лиха без добра: ми подивилися на інших гравців, оцінили їхні можливості. У першому таймі ми програли не по ділу, у другому наша реалізація залишала бажати кращого. Хай там як, але за тиждень до першого матчу чемпіонату Європи наше головне завдання — вивести гравців з цього стану (отруєння. — Авт.)».

Як з’ясувала «УМ», учора стан гравців, котрі у вівторок почувалися зле, був задовільним. «Усі, хто напередодні мав проблеми зі шлунком, залишалися на дієті — їли сухарі, пили воду, — ділиться внутрішньою інформацією прес–аташе збірної Олександр Гливінський. — Але, здається, хлопці вже пережили ту неприємність, разом із рештою команди вийшли на ранкову пробіжку».

Причини НП у таборі «синьо–жовтих» так і не з’ясували. «Лише за скаргами футболістів лікарям важко було визначити джерело отруєння. Можливо, це були овочі, фрукти, вода, а можливо, щось із місцевих страв», — припускає Гливінський.

Зрештою, як зізнався прес–аташе, українська делегація не виставляла німецькій стороні жодних скарг на «негостинний» прийом. Відзначимо, що разом із командою упродовж зборів перебував український кухар, однак страви в німецькому готелі готували також і місцеві кулінари.

ТАБЛО

Товариські матчі

Туреччина — Україна — 2:0

Голи: Джанер, 30; Пектемек, 70

Т: Гюнок, Хаміт Алтинтоп, Кайя (Топрак, 31), Егемен (Емре, 78), Калдирим, Торе (Байтар, 83), Топал, Шахін, Арда (Торун, 66), Джанер (Серкан, 66), Пектемек (Булут, 81)

У: П’ятов, Бутко (Гусєв, 64), Кучер (Хачеріді, 46), Ракицький, Шевчук, Гармаш (Назаренко, 46), Ротань, Коноплянка, Мілевський (Селезньов, 69), Алієв (Шевченко, 46), Девич

Попередження: Егемен, 45 Калдирим, 62; Емре, 81 — Коноплянка, 25; Кучер, 45; Ракицький, 71

Суддя — Вайнер (Німеччина)

Інгольштадт. «Ауді Спортпарк», 14 000 глядачів

* * *

Швеція — Сербія — 2:1 (Тойвонен, 23; Ібрагімович, 52 — Суботич, 27), Франція — Андорра — 4:0 (Рібері, 25; Бензема, 37, 47; Менез, 90), Австрія — Румунія — 0:0.

 

ПРЕМІАЛЬНІ

Президент ФФУ Григорій Суркіс оголосив величину преміальних, які можуть заробити гравці збірної України за вдалий виступ на Євро–2012. Так, за вихід із групи команда Блохіна отримає 2 млн. євро, стільки ж — за вихід до півфіналу, 3 млн. євро «коштуватиме» фінал, 4,5 млн. — перемога на ЧЄ. До того ж за кожен виграш на груповому етапі ФФУ преміюватиме збірну 500 тис. євро, за нічию — 250 тисяч.

УЄФА готує окрему грошову нагороду для переможців Євро — 23,5 млн.