По десять центів за кожного

06.06.2012
По десять центів за кожного

Перший заступник голови СБУ, керiвник Антитерористичного центру приСБУ Петро Шатковський, голова СБУ Ігор Калiнiн та Генпрокурор Вiктор Пшонка пiд час прес–конференцiї в Днiпропетровську. (з сайту sbu.gov.ua.)

У перший день літа керівники правоохоронних органів — голова СБУ Ігор Калінін, глава МВС Віталій Захарченко та Генпрокурор Віктор Пшонка відзвітували Президенту Віктору Януковичу про затримання чотирьох підозрюваних в організації вибухів у Дніпропетровську 27 квітня. Силовики наголосили главі держави, що слідством зібрані всі докази того, що арештований квартет причетний до НП місячної давності. Підтверджується і кваліфікація цієї справи за статтею «тероризм», адже затримані вимагали виплатити їм 4,5 млн. доларів, інакше обіцяли нові вибухи і нові жертви. Відтак Президент подякував правоохоронцям за швидке розкриття цього резонансного злочину і закликав «врахувати цей прикрий випадок тероризму під час подальшої роботи, для навчання спецпідрозділів та своєчасного реагування у таких випадках». Віктор Янукович також попросив надати громадськості «максимально можливу на сьогоднішній день інформацію». Вже через кілька годин керманичі силових відомств повідомили деталі спецоперації у Дніпропетровську. І навіть показали окремі кадри відеоспостереження за підозрюваними.

Гроші або вибухи на дитмайданчиках

Нагадаємо, що 27 квітня вдень у Дніпропетровську протягом години сталося чотири вибухи в центрі міста. Всі саморобні вибухові пристрої фугасної дії були закладені в бетонні урни, від уламків яких постраждала 31 особа (у тому числі десять підлітків). 26 людей було госпіталізовано. Прокуратура одразу порушила кримінальну справу за ч. 2 ст. 258 КК (терористичний акт), розслідування якої доручили слідчим СБУ.

Уже за місяць цей злочин розкрили, а підозрюваних затримали. «Є докази, що всі чотири людини — безпосередні учасники цього злочину. Сьогодні слідство також з’ясовує, наскільки політичні симпатії підозрюваних пов’язані з вчиненим ними злочином. Для цього є у слідства підстави. В даний час проводяться слідчі дії за участю захисту, кваліфікація «тероризм» підтверджується», — розповів Генпрокурор Віктор Пшонка.

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко додав, що розслідування вело близько 500 оперативних працівників, експертів, слідчих прокуратури, СБУ і міліції, в тому числі з інших регіонів України. «За цей період проведено безпрецедентну кількість слідчих дій, у тому числі 554 допити свідків, 152 експертизи тощо. Але слідчі дії ще тривають», — зазначив пан Захарченко.

Голова СБУ Ігор Калінін зазначив, що оперативники спецслужби разом із колегами з інших силових відомств провели масштабну роботу з виявлення свідків, встановлення особливостей вибухових пристроїв, а також відпрацювали більше 400 матеріалів камер відеонагляду тощо.

«Після вибухів на адресу правоохоронців надійшло ультимативне повідомлення терористів, у якому вони вимагали виплатити 4,5 млн. доларів. Тож нами було розроблено і реалізовано оперативний план», — каже пан Калінін. За його словами, таку суму терористи пояснили чисельністю населення України. Мовляв, життя кожного громадянина оцінюємо у десять центів. Їм було байдуже до Євро–2012, їхньою метою були лише гроші, тож дестабілізацію ситуації в Україні напередодні проведення свята футболу вони за мету не ставили.

«У результаті аналізу матеріалів оперативної гри вдалося встановити конкретних осіб, причетних до проведення терористичного акту. Враховуючи, що зловмисники погрожували новими вибухами, цього разу вже на дитячих майданчиках, було прийнято рішення про їхнє затримання», — зазначив голова СБУ.

Якщо політолог — шукайте політику?

За словами заступника Генпрокурора Віктора Войцишена, всім підозрюваним — до сорока років, вони характеризуються позитивно, ніякого відношення до силових структур і армії не мають та до кримінальної відповідальності не притягувалися.

Силовики продемонстрували громадськості відеоматеріали, згідно з якими видно, як затримані готувалися до терактів та намагалися отримати гроші. З відеокадрів видно, що iнтернет–повідомлення правохоронцям терористи писали з численними граматичними помилками (ймовірно, спеціально, щоб «заплутати сліди», адже більшість із них мають вищу освіту, до того ж один навіть викладав політологію в місцевому університеті, а інший — очолював фірму з торгівлі спецтехнічними засобами охорони).

На одному відео можна побачити, як один з підозрюваних кладе пакунок в урну на трамвайній зупинці і вже за кілька хвилин там прогримів вибух. На іншому — як двоє затриманих перевдягаються, а потім підбирають пакунок із банківськими картками, який правоохоронці мали скинути з поїзда у визначеному місці. Ще на одному відео видно, як зловмисники намагаються зняти гроші з банкоматів міста, приховавши обличчя сонцезахисними окулярами, кепками та капюшонами. Силовики дозволили їм зняти лише незначну суму, а потім заблокували рахунки.

Екс–заступник голови МВС, нардеп Геннадій Москаль, посилаючись на власні джерела у правоохоронних органах, повідомив, що спочатку терористи вимагали 2 млн. доларів, а коли побачили, що СБУ пішла на контакт, то збільшили суму більш ніж удвічі. Він же назвав прізвища та вік шантажистів — усім від 33 до 35 років. Про четвертого терориста оперативники нічого не знали, його нібито «здали» самі затримані.

У суботу Бабушкінський райсуд Дніпропетровська обрав терористичному квартету запобіжний захід у вигляді взяття під варту, повідомили «УМ» у прес–центрі СБУ. Наразі невідомо, хто саме отримає 2 млн. грн., які влада обіцяла виплатити за допомогу в затриманні терористів. «Губернатор» Олександр Вілкул пообіцяв, що винагороду виплатять по завершенню слідства. Правоохоронці ж планують вже найближчим часом внести пропозиції до Верховної Ради щодо посилення відповідальності за скоєння аналогічних злочинів.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>