Жіноча мінливість у Парижі

06.06.2012
Жіноча мінливість у Парижі

Марія Шарапова — єдина з першої вісімки сіяних, хто пробився у чвертьфінал «Ролан Гарроса» в жінок. (Рейтер.)

Зазвичай несподіванки в жіночому тенісі трапляються рідше, ніж у змаганнях чоловіків. Але на нинішньому «Ролан Гарросі», наче потрапивши під вплив грайливого шарму Парижа, найкращі тенісистки продемонстрували вражаючу нестабільність. До чвертьфіналів пробилися лише три з тих, кого там найбільше чекали організатори й букмекери: Цибулкова (Словаччина, 15) — Стосур (Австралія, 6), Еррані (Італія, 21) — Кербер (Німеччина, 10), Квітова (Чехія, 4) — Шведова (Казахстан), Шарапова (Росія, 2) — Канепі (Естонія, 23).

Перша ракетка світу, білоруска Вікторія Азаренко, в 1/8 фіналу поступилася словачці Домініці Цибулковій — 2:6, 6:7. «Я готова вбити себе. Але відпочивати не збираюся, треба тренуватися й додавати», — емоційно заявила 22–річна уродженка Мінська, яка нині мешкає у США.

Минулорічна переможниця відкритого чемпіонату Франції, китаянка На Лі (7), позавчора програла Ярославі Шведовій — 6:3, 2:6, 0:6. 24–річна уродженка Москви, котра представляє Казахстан, стала сенсацією змагань, адже посідає аж 142–й рядок у світовому рейтингу.

Ще в третьому колі склала зброю третя сіяна. Полячку Агнешку Радванську здолала досвідчена росіянка Світлана Кузнєцова (26), яка, втім, потім невдовзі програла італійці Сарі Еррані.

Колишня перша ракетка планети, а зараз дев’ята, 21–річна Кароліна Возняцьки у своїй поразці Кайї Канепі з Естонії звинуватила суддів. «Це просто сором, коли арбітри не хочуть бачити, що м’яч не влучив у корт», — скаржилася білява уродженка Польщі, яка представляє Данію. Можливо, саме суперечки з рефері вивели Кароліну з рівноваги й не дозволили перемогти.

Натомість тримає марку Марія Шарапова. 25–річна «Сибірська сирена» в чотирьох матчах віддала суперницям лише одну партію. Росіянка повідала журналістам, що в перервах між тенісом встигла пограти в футбол, волейбол і баскетбол.

Більш прогнозованими вийшли чвертьфінальні пари в чоловіків — тут шестеро перших номерів посіву: Джокович (Сербія, 1) — Тсонга (Франція, 5), Федерер (Швейцарія, 3) — Дель Потро (Аргентина, 9), Надаль (Іспанія, 2) — Альмагро (Іспанія, 12), Мюррей (В. Британія, 4) — Феррер (Іспанія, 6). Поразки в 1/8 фіналу чеха Томаша Бердиха (7) від Хуана Мартіна Дель Потро й серба Янко Тіпсаревича (8) від Ніколаса Альмагро навряд чи когось сильно здивували, адже переможці відомі своєю схильністю саме до ґрунтових кортів.

А 30–річний Роджер Федерер оновив ще одне досягнення. На рахунку третьої ракетки світу тепер найбільше перемог на турнірах «Великого шолома» — 236. В американців Джиммі Коннорса й Андре Агассі їх залишилося 233 і 224 відповідно.

ЯК ТАМ НАШІ?

 

Українці вже традиційно для себе не «доживають» навіть до другого тижня турнірів серії «Великого шолома». Сергій Стаховський ще минулого четверга програв у другому колі ветеранові Томмі Хаасу практично без боротьби — 2:6, 3:6, 2:6, при тому що німець стоїть майже на 40 сходинок нижче в рейтингу АТР.

Того ж дня вибула з парних змагань і Катерина Бондаренко: з узбечкою Акгуль Аманмурадовою вони поступилися російському дуету Кириленко/Петрова (7) — 4:6, 2:6.

Також у другому раунді зійшли з дистанції Олександр Долгополов і Денис Молчанов. У п’ятницю наша пара капітулювала перед італійцями Стараче/Браччіалі — 1:6, 7:6, 4:6.