Мінімум без Максименко

06.06.2012
Мінімум без Максименко

Аліна Максименко: крок у відставку? (з архіву «УМ».)

Після того як килим залишила титулована Ганна Безсонова, результати української художньої гімнастики пішли по низхідній. 2010–й став першим за багато років, коли Україна завершила світовий чемпіонат без нагород. Щоправда, в школі Дерюгіної росла непогана зміна — про Аліну Максименко говорили як про талановиту, перспективну спортсменку. Свій клас представниця Запоріжжя продемонструвала минулоріч, коли до двох нагород європейської першості додала бронзову відзнаку ЧС та олімпійську ліцензію до Лондона.

Проте яким же було здивування української спортивної спільноти, коли за чотири місяці до старту Олімпіади інформаційним простором поповзли чутки про бажання 20–річної Максименко зав’язати зі спортом. Тоді наближені до «художнього» господарства люди заявили, що Аліна гімнастику не залишає, а етап Кубка світу пропустила з особистих міркувань. І ось знову представницький турнір — чемпіонат Європи–2012 у Нижньому Новгороді — пройшов без провідної української грації!

За відсутності першого номера честь України відстоювали Ганна Різатдінова та Вікторія Шинкаренко, які в багатоборстві назбирали лише восьму та 19–ю суму балів відповідно. Першою, вже звично, стала іменита росіянка — переможниця Олімпіади–2008 Євгенія Канаєва. Вона захистила титул європейської чемпіонки.

Далеко від нагород українки зупинилися і в групових вправах: у багатоборстві наші дівчата стали дев’ятими, із п’ятьма м’ячами — сьомими. Гіркоту безмедального виступу дорослої команди трохи підсолодили юніорки — 15–річна Настя Мульміна здобула «бронзу» у вправах із м’ячем.

Що ж стосується Максименко, то, за словами головного тренера Альбіни Дерюгіної, її вихованка справді писала заяву про вихід зі збірної, однак повернулася до тренувань. Наразі Аліна перебуває далеко не в найкращій формі, тому й не поїхала на ЧЄ.