Буденний подвиг

06.06.2012
Буденний подвиг

Вікторія Борщенко (з м’ячем) вразила ворота ісландок п’ять разів. (з сайту ФГУ.)

Потрапляння наших дівчат до фінальної частини гандбольного єврофоруму — справа буденна. Це футболісти можуть пишатися подібним ледве не як найбільшим досягненням у житті. Утім не все так спокійно у вітчизняному ручному м’ячі — головний тренер збірної харизматичний Леонід Ратнер уже тривалий час б’є на сполох. «У чемпіонаті країни грають усього шість команд, складені переважно з необстріляних дітей. Талантів, яких можна запрошувати до національної команди, практично немає», — скаржиться коваль бронзових медалей Олімпіади–2004. Та підопічні Ратнера, хай і не без проблем, здобули путівку на чемпіонат Європи.

Валідольний ювілей

Усе ж таки вітчизняні тренери ще виховують гандболісток пристойного рівня. У ниніш­ньому складі збірної — дев’ятеро чемпіонок шести національних чемпіонатів: України, Росії, Польщі, Румунії, Словаччини, Туреччини. При цьому Юлія Манагарова з румунського «Олтхіма» дійшла до півфіналу Ліги чемпіонів, а Ольга Лаюк із турецького «Муратпаші» — до фіналу Кубка виклику. Щоправда, після тривалого сезону багато хто з дівчат прибув до табору збірної із травмами. Повністю здоровою виявилася лише третина команди.

Однак це не завадило українкам у завершальних двох матчах відбору здобути вкрай потрібні перемоги. Минулого четверга, в останній день весни, наші у швейцарському Клотені видряпали два очки в господарок. Підопічні словенки Марти Бон, попри статус аутсайдерок групи, створили «синьо–жовтим» чимало проблем. Одного разу вони навіть наблизилися на відстань одного м’яча, та все ж по перерві вищий клас команди Ратнера дався взнаки.

Пані Бон залишилася задоволеною поразкою з різницею в два м’ячі, а от наш тренер зізнався, що одного разу так розхвилювався, що втратив над собою контроль. А ця перемога стала для пана Леоніда ювілейною, 50–ю, у 88 матчах біля керма головної команди країни.

Не підвели

Успіх у Швейцарії не гарантував «синьо–жовтим» легкої прогулянки в останньому турі з ісландками — навіть попри те, що до фінальної частини Євро–2012 виходять дві команди з квартету. Адже перед цим уперті північні дівчата за симпатії норвезьких арбітрів зуміли виграти у бронзових медалісток чемпіонату світу, іспанок, і все ще сподівалися на вихід із групи.

Вирішальна дуель відбулася в неділю в запорізькому Палаці спорту «Юність». Для того, аби посісти друге місце, господаркам можна було навіть програти Ісландії з різницею в один м’яч. Та Юлія Манагарова, Ольга Ніколаєнко, Анастасія Підпалова, Вікторія Борщенко з партнерками не стали випробовувати на міцність нерви свого сивочолого наставника. Українки «втекли» вперед на шість голів і лише під завісу зустрічі дозволили гостям скоротити відставання до двох м’ячів.

Керманич ісландок Тор Йоханссон визнав свою поразку, сказавши, що його підопічні не змогли на рівних протистояти українкам. А Леонід Ратнер пообіцяв, що наша збірна не буде статистом на грудневому ЧЄ. Цікаво, що президент ФГУ Валерій Третьяков за вихід на Євро видав дівчатам премії — для гандболу це унікальний випадок.

Фінальну частину ЧЄ–2012 мала приймати Голландія, але позавчора відмовилася від такого права. Того ж дня одразу кілька держав виявили готовність підстрахувати Нідерланди. Тепер Європейська федерація гандболу в пожежному порядку визначає нового господаря змагань.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Відбірковий турнір. Група 7. Швейцарія — Україна — 25:27 (14:15; Борщенко (11), Манагарова (7)); Іспанія — Швейцарія — 29:19, Україна — Ісландія — 22:20 (15:11; Борщенко (5), Підпалова (4)).

Підсумкове становище: Україна — 10, Іспанія — 8, Ісландія — 6, Швейцарія — 0.