Мадридська міна під євро

01.06.2012
Мадридська міна під євро

Цим жінкам пощастило: завдяки рішенню держави про націоналізацію банку «Банкія» їх не виселять із житла, яке планували відібрати за несплату кредиту. (Рейтер.)

Щоденне падіння курсу євро щодо долара США пояснюється не лише тривожним очікуванням результатів парламентських виборів у Греції 17 червня, а й острахом світових фінансових ринків з приводу непевної ситуації в Іспанії, яка також може піти «грецьким шляхом». Єврокомісія днями відвела Іспанії, яка сильно потерпає внаслідок боргової кризи, ще один рік на подолання бюджетного дефіциту. Таким чином лише у 2014–му Мадрид має продемонструвати, що його внутрішня заборгованість не перевищує 3% від ВВП, як того вимагають маастрихтські критерії, повідомляє «Німецька хвиля».

На цьому тижні повідомлення з Іспанії домінували у світових випусках економічних новин. Передусім з огляду на те, що іспанський уряд у сподіванні стабілізувати фінансовий сектор країни перебирає під свій контроль четвертий за величиною банк країни «Банкія». Як заявив міністр економіки Луїс де Гіндос, для цього 4,6 млрд. євро, які раніше держава виділила банку як кредит, конвертують у 45% його акцій. Таким чином держава стане найбільшим акціонером «Банкії», тобто фактично відбудеться його націоналізація. Аби врятувати банк від банкрутства, державі доведеться інвестувати в нього ще десять мільярдів євро.

На думку аналітиків, катастрофа «Банкії» свідчить про те, що попередня стратегія Мадрида щодо виходу з банківської кризи виявилася хибною. Замість підтримки банківського сектору за рахунок державних фінансових вливань в Іспанії робили ставку на злиття кредитно–фінансових інститутів. «Банкія», утворена в результаті об’єднання семи ощадних кас, є зразком саме такого методу. З усіх іспанських банків цей кредитно–фінансовий інститут найбільше постраждав, коли луснула «мильна булька» ринку нерухомості Іспанії. За різними оцінками, обсяг його проблемних іпотечних кредитів сягає від 17 до 30 мільярдів євро.

Раніше рейтингова агенція «Стандард енд Пурс», з огляду на складну економічну ситуацію і ризики для банківського сектору, понизила кредитний рейтинг Іспанії з А до ВВВ+. Окрім того, аналітики агенції назвали перспективи для Мадрида «негативними», тобто рейтинг може знижуватися й надалі. За таких умов країні, що загрузла в боргах, стає дедалі складніше одержувати  гроші від інвесторів. Водночас зростає ймовірність того, що уряду доведеться надавати підтримку й іншим банкам, що збільшить ризик поглиблення боргової ями для іспанців. І це на тлі рекордного в Євросоюзі безробіття — 24,44% станом на травень.

Іспанський уряд вдається до всіх можливих заходів економії — зокрема, планує посилити боротьбу з ухилянням від сплати податків. Готівкою дозволять сплачувати суми лише до 2500 євро — порушникам загрожує штраф у розмірі 25% від переданої суми. Для туристів з інших країн діятиме інша норма — вони матимуть право викладати готівкою за раз до 15 тисяч євро.

Також Іспанія має намір ухвалити закон, який дозволить посилити боротьбу з податковими злочинами й нелегальною працею. Платники податків будуть зобов’язані декларувати свої активи на закордонних рахунках.

Консервативний уряд Маріано Рахоя, який отримав важелі правління в Іспанії у грудні 2011 року, в січні цього року оголосив про заходи боротьби з тіньовою економікою. За оцінками експертів, її обсяг сягає 20% від ВВП. Також у поточному році в держбюджет Іспанії закладено заходи економії загальним обсягом 27,3 мільярда євро. Якщо уряду не вдасться провести оголошені реформи, країна опиниться на межі фінансового колапсу і, не виключено, остаточно потягне за собою в прірву всю єврозону.

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора Європейський центральний банк повідомив, що жодна з восьми країн–кандидатів на приєднання до єврозони наразі не готова до такого переходу. Йдеться про Болгарію, Чехію, Латвію, Литву, Угорщину, Польщу, Румунію та Швецію. Хоча з огляду на стан справ у єврозоні, в аналітиків є підозра, що ці країни не так не готові до переходу на євро, як просто прагнуть перечекати кризу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>