Скринька Пандори для бюлетенів

01.06.2012

Партія влади намагається створити законодавчу базу для фальсифікації виборів. Саме так опозиція оцінює проект змін до закону про вибори народних депутатів, зареєстрований у Верховній Раді. Голова фракції «БЮТ–Батьківщина» Андрій Кожем’якін вважає, що розглядати цей законопроект — усе одно що відкрити ­скриню Пандори, яка покладе початок паралізації парламенту.

«Опозиція буде виступати категорично проти того, щоб до виборчого закону вносилися будь–які зміни всупереч досягнутим раніше домовленостям. Намагання провладної Партії регіонів змінити законодавство — це фактично початок підготовки до масової фальсифікації виборів, спотворення волевиявлення українських громадян і остаточна руйнація демократії в нашій державі», — заявив Кожем’якін.

Законопроект справді підтримується Партією регіонів. Щоправда, виходить документ не від самих «більшовиків», а від Центральної виборчої комісії. Там виявили у чинному законі чимало недоробків, відтак спробували заповнити прогалину, пов’язану із закордонними виборчими дільницями. Після рішення Конституційного Суду, який вивів закордонних голосувальників із компетенції міста Києва, той округ справді став «нічийним».

«Законопроект ініційований ЦВК одностайно. І це не секрет ні для суспільства, ні для депутатів від БЮТ. Питання стосується винятково технічних правок, і будь–які побоювання надумані», — заявив із цього приводу нардеп–«регіонал» Владислав Забарський.

Однак опозиціонери побоюються, що партія влади «під шумок» внесе до проекту й кілька сумнівних норм. «Може бути спроба творчо додати ті правки, про які говорять, особливо чиновники на місцях», — заявив віце–спікер Верховної Ради Микола Томенко. БЮТівець вважає, що Центрвиборчком міг би обійтися власними роз’ясненнями та не ініціювати законопроект. «За будь–яких обставин опозиція робитиме все, аби не допустити змін до принципових та концептуальних статей закону», — цитує Томенка агенція УНІАН.

А ТИМ ЧАСОМ...

Виступаючи вчора на прес–конференції у Львові, лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк висловив припущення, що чинна влада розглядає сценарій дострокових виборів до Верховної Ради — не в останню неділю жовтня, як передбачає закон, а посеред літа. «Вони розуміють, що не дотягнуть до 28 жовтня, і хочуть отримати максимальну кількість голосів на піці — після Євро–2012. Вони думають, що таким чином можуть виграти вибори», — заявив перший номер об’єднаної опозиції.