НОВИНИ ПЛЮС

01.06.2012

«Срібло» «Буранівских бабусь» як національне свято Удмуртії

Завдяки «сріблу», яке здобув фольклорний гурт «Буранівські бабці» на «Євробаченні», в їхній рідній республіці Удмуртії встановили День бабусі, який святкуватиметься щорічно 26 травня. Про це повідомив на державному прийомі, влаштованому на честь повернення співочих бабусь на батьківщину, голова Удмуртської республіки Олександр Волков, передає ІТАР–ТАКС. Ідею такого свята, яке, на думку пана Волкова, «має проходити по–сімейному, тихо і спокійно», запропонувала багаторічна мати з Якшур–Бодьїнського району автономії. А самим «Буранівським бабцям» присвоїли звання народних артисток Удмуртії.

Китайці обрізали «Людей у чорному»

Стрічку «Люди в чорному–3» Баррі Зоннефельда, яка днями пройшла випробування світовою прем’єрою, у Китаї демонструватимуть у «скороченому вигляді». Китайських цензорів не влаштовують сцени, зняті в китайському кварталі Нью–Йорка, пише «Дейлі телеграф». Головні герої стрічки — агенти Джей та Кей — вступають у бійку з інопланетянами, що замасковані як співробітники та відвідувачі ресторану, а потім Джей випадково стирає пам’ять китайцям. Ідеологічні працівники КНР вирішили, що це натяк на цензуру в інтернет–мережі, тому ці сцени вирізали, і фільм став коротшим на 13 хвилин, пише видання.

До речі, за тиждень прокату третя версія «Людей у чорному» зібрала вже 208 млн.доларів.

Примус до читання

Сьогодні на майдані Незалежності у Києві письменники та видавці проведуть флеш–моб, приурочений до Дня захисту дітей. Рівно о 12.00 всі присутні й охочі, які прийдуть на Майдан, відкриють дитячі книжки і почнуть уголос читати. Акція триватиме три хвилини. Її мета, пише на своїй сторінці у «Фейсбук» одна з організаторів флеш–мобу Лариса Ніцой, — «нагадати всім дорослим, що дітям треба читати книжки».

«Помаранчева» жіноча книжка

Британську премію «Оранж», якою щороку нагороджують кращий жіночий роман, написаний англійською мовою, днями отримала письменниця Мадлен Міллер за роман «Пісня Ахілла». Грошовий доважок до слави — 46,6 тисячі доларів. «Гомер міг би пишатися пані Міллер», — заявила голова журі письменниця Джоанна Троллоп, яку цитує Бі–Бі–Сі. Роман присвячено стосункам Патрокла та Ахілла, і він має, як відзначають оглядачі, гомосексуальний підтекст.

«Усадьба» Скрипки

Олег Скрипка візьме участь у фестивалі «Усадьба Jazz», що пройде 2–3 червня у підмосковній садибі «Архангельське», повідомляє сайт «Лєнта.ру». Компанію фронтмену «Воплей Відоплясова» складуть Рішар Бона, Метью Херберт, квінтет Кені Гаррета, «Бумбокс» та інші.