Вона —свідок

31.05.2012

Справа про вбивство Євгена Щербаня, якого розстріляли разом із дружиною у 1996 році в аеропорту Донецька, з кожним місяцем збирає навколо себе усе більше політичних спекуляцій та чуток. Нагадаємо, що два місяці тому Ген­прокуратура поновила розслідування цієї справи після заяви сина загиблих — Руслана Щербаня, у якій він наголосив про можливу причетність колишніх очільників уряду — Павла Лазаренка і Юлії Тимошенко — до вбивства батька і матері.

Днями окремі ЗМІ з посиланням на джерела в ГПУ повідомили, що прокуратура нібито вже готова пред’явити леді Ю обвинувачення в організації вбивства Щербаня, але поки не може цього зробити «з технічних причин», бо екс–Прем’єрка хворіє. Утім учора Генпрокурор Віктор Пшонка нагадав, що Юлія Тимошенко проходить у цій справі як свідок, принаймні до завершення слідчих дій. Отже про готовність пред’явити їй обвинувачення наразі не йдеться.

«Є деякі нові обставини, пояснення того ж сина Щербаня, які необхідно перевірити слідчим шляхом. Йде спокійна слідча робота, і слідчі в рамках суворого виконання КК і КПК проводять слідчі дії — очні ставки, виїмки документів, експертизи, — додав пан Пшонка. — Будуть докази — пред’явимо обвинувачення, не буде доказів — буде презумпція невинності».

Натомість захисник екс–Прем’єра Сергій Власенко вважає, що головний мотив Президента Януковича в порушенні нових кримінальних справ — довічне ув’язнення Юлії Тимошенко. На його думку, останні заяви в ЗМІ про те, що ГПУ нібито зібрала докази причетності його підзахисної до вбивства Щербаня, пов’язані з інформацією депутата Геннадія Москаля.

«Москаль iз посиланням на джерела в МВС абсолютно чітко вказав, що пан Руслан Щербань залежить від прокуратури, оскільки він є одним з учасників вбивства на полюванні. Він буде говорити все, що завгодно про вбивство батька, лише б не опинитися за гратами», — зазначив захисник Тимошенко.

Водночас нардеп Москаль отримав від ГПУ відповідь на своє депутатське звернення щодо можливої причетності Руслана Щербаня до вбивства на полюванні, яке зараз нібито «узяв на себе» його водій. У відповіді з Різницької йдеться про те, що «Генпрокуратура просить прокуратуру Донецької області перевірити матеріали щодо причетності Щербаня–молодшого до вбивства мешканця Донецька Дроздова 18 лютого цього року під час браконьєрства», заявляє пан Москаль.