Урожай плодово–овочевих культур цього року має бути не меншим, ніж минулого, тож ціна на «вегетаріанську» продукцію не повинна зростати. Про це вчора під час прес–конференції в інформагенції «Главком» розповіли Ігор Стрелюк, експерт плодово–овочевого ринку Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», та Денис Рубченко, аналітик Української аграрної конференції.
У першу чергу оптимістичні прогнози стосуються традиційного «борщового набору», який, як це не парадоксально для нашої країни, цього року коштує значно менше, ніж минулого. Так, за словами Ігоря Стрелюка, наприкінці весни 2011 року капуста старого врожаю коштувала 10 грн за кг, а на сьогодні її оптова ціна складає лише 0,8 грн. Близько гривні на оптовому ринку коштує також цибуля та картопля, тоді як минулого року їх продавали по 6 грн. за кіло.
Прогнозовано гарним буде й урожай яблук. А ось кісточкові (абрикоси, персики, нектарини, черешню та вишню) переважно доведеться закуповувати за кордоном, адже від цьогорічних зимових морозів загинуло до 70 відсотків урожаю. Проте, відзначив Ігор Стрелюк, подібна ситуація трапляється в Україні вже третій рік поспіль, тому це не вплине суттєво на ринок. За його прогнозами, якщо минулого року оптова ціна на абрикоси була близько 10 грн. за кг, то цього року може бути лише на пару гривень вищою. «Зараз і в Європі ціни на аграрну продукцію досить низькі, навіть нижчі, ніж у нас. Виробники, незважаючи на серйозні дотації урядів, зазнають збитків, а товар слід продати, тому великого стрибка цін не буде», — переконаний Денис Рубченко.
Експерт розповів «УМ», що, згідно з прогнозами, цього року також залишиться невисокою ціна на олію, цукор, борошно та крупи. «Фермери посадили багато соняшнику, використавши в тому числі ті площі, на яких взимку вимерзли озимі. Гречки ми вирощуємо стільки ж, скільки споживаємо. Зерновими засіяли відсотків на 10 меншу площу, ніж минулого року, проте у нас зберігається ще минулорічний запас пшениці, яку господарства не змогли продати за кордон через підвищені митні збори та експортні квоти. Також держава має гарний запас цукру. Це дуже добра ситуація для споживачів, але не надто оптимістична для виробників. З іншого боку, в нас у країні з’явилося багато мільйонерів, які чесно заробили свої гроші на аграрному бізнесі. Сьогодні в ньому виграють ті виробники, які мають налагоджені ринки збуту або замкнений цикл виробництва, наприклад консервний чи спиртовий завод», — розповів «УМ» Денис Рубченко.
Своєрідною особливістю українського аграрного ринку є його «дробленість», адже переважно фрукти та овочі вирощують приватні господарства. Так, за словами Ігоря Стрелюка, на присадибних ділянках вирощують 90—95 відсотків картоплі та близько 80 відсотків усіх фруктів вітчизняного виробництва. Таким чином, прості люди своєю працею відтягують вірогідну економічну кризу в нашій країні. Це припущення підтвердив і Денис Рубченко, сказавши, що аграрний бізнес в Україні займає друге місце за прибутковістю після металургії. А світові тенденції дозволяють прогнозувати, що з часом виробництво продуктів стане ще прибутковішим, адже кількість жителів на планеті зростає, а посівні площі збільшувати практично нікуди.