Мова про розпуск

29.05.2012

Не треба мати багато сміливості, щоб за півроку до чергових виборів заявити про дострокові. Сидіти у Верховній Раді й так залишилося недовго, місяць в один бік чи в інший — то вже неважливо. Але голова парламенту Володимир Литвин усе–таки вирішив бути різким. Спікер запропонував своєму дітищу розпуститися й оголосити дострокові вибори.

«Верховна Рада та політичний парламентаризм в України знівельовані. За нинішньої ситуації я пропонував прийняти політичне рішення про визнання цього факту з наступним політичним рішенням — саморозпуск Верховної Ради і проведення дочасних виборів до Верховної Ради», — заявив спікер. Володимиру Михайловичу допекло, що робота парламенту заблокована, а меблі сесійної зали трощаться через протистояння довкола мовного питання.

Литвин і сам визнав: радикальну ідею ніхто всерйоз не обговорює. Водночас голова сподівається, що за таких обставин «країна мусить визначитися», бо «далі спостерігати це неподобство, м’яко кажучи, не потрібно». А ще Литвин вірить у те, що виборці знову делегують його в парламент, а там він знову хотітиме стати спікером. І знову в ту саму ріку?..

До речі, «регіонали» можуть не простити Литвинові таку слабинку. Народний депутат Василь Кисельов прокоментував: Володимир Михайлович розписався у власному безсиллі. «Якщо він не може — хай складе повноваження Голови Верховної Ради. Ми оберемо людину, яка буде виконувати ці обов’язки далі», — заявив Кисельов в інтерв’ю «5–му каналу».

Опозиція теж здивувалася відчайдушності Литвина. Народний депутат Арсеній Яценюк зауважив, що спікер спізнився з розпуском щонайменше на два роки. На його думку, спікер «здався» ще тоді, коли Президентом України став Віктор Янукович, а сам Литвин, на думку Яценюка, «став рядовим співробітником адміністрації Президента». «Якщо Литвин так прагне розпуску, нехай розпочне з себе — і складе депутатський мандат», — відрубав Яценюк.

А тим часом спікер почав збирати додаткові аргументи для своєї пропозиції. За його словами, якщо Верховну Раду оберуть наприкінці осені, на чергових виборах, то депутати не встигнуть ухвалити бюджет на 2012 рік. А хіба це може турбувати депутатів? Вибори ж бо вже минуть...