«Сiм вершин» на Евересті

24.05.2012
«Сiм вершин» на Евересті

Команда Конюхова на висоті 5200 м на Евересті встановила православний хрест. (Фото з сайту konyukhov.ru.)

Найвищий гірський масив Землі у Гімалаях уродженець Запорізької області Федір Конюхов уперше здолав 11 травня 1992 року: на пару з іншим екстремалом, Євгеном Виноградським, він піднявся на Еверест (Джомолунгму) його Південним схилом. Власне двадцятиріччю того схо­дження і було приурочено експедицію команди «7 вершин» на пік планети, «зріст» якого становить 8848 метрів.

Відбулася експедиція за надзвичайно складних умов, розповів на офіційному сайті Федора Конюхова її керівник Олександр Абрамов. Найприкрішим було те, що впродовж березня–квітня дули ураганні вітри, які чи не вперше «стягнули» з Евереста всю снігову «ковдру». Внаслідок цього альпіністи «крокували» незвично голими скелями чи льодовим панциром. Ризики були настільки серйозними, що низка експедицій відтермінувала сходження на сезон наступного, 2013 року. А 60–річний Федір Конюхов зі своїми однодумцями не відмовився від наміру — та ще й пішов угору складним Північним хребтом, зі сторони Тібету.

Дісталися мети, коли вершина Евересту була оповита суцільною темрявою. Аби зафільмувати успіх, довелося чекати сходу сонця. Добряче замерзли, однак програму експедиції виконали повністю. З–поміж семи альпіністів вдруге здолали гімалайський пік світу, окрім Федора Конюхова, Людмила Коробешко і Максим Шакіров, утретє — Іван Душарін; чотири рази тріумфував керівник експедиції Олександр Абрамов, п’ять разів — лікар Сергій Ларін.

Наш Федір Конюхов, зауважу, став першим священиком, що піднявся на Еверест, — та ще й у пенсійному віці (60–річний ювілей знаменитий мандрівник відзначив 12 грудня 2011 року). Піднявся з іконою Миколи Чудотворця, яку брав із собою в усі свої чотири навколосвітні плавання океанами. Доцільно нагадати і те, що він першим реалізував програму «Сім вершин світу», поетапно зійшовши у 1992—1997 роках на піки усіх континентів планети Земля.