НОВИНИ ПЛЮС

18.05.2012

Францiя: уряд гендерної рiвностi

Президент Франсуа Олланд після консультацій iз новим прем’єр–міністром Жаном–Марком Еро оголосив склад нового уряду Франції. Найбільшою несподіванкою є те, що в ньому не знайшлося портфеля для Мартін Обрі — першого секретаря Соціалістичної партії та колишнього міністра праці і соціальних справ. Але новий кабінет уже охрестили «урядом гендерної рівності», оскільки 17 міністерських портфелів дісталися чоловікам, і стільки ж — жінкам. Стосовно ключових постів, то П’єра Московічі призначено міністром фінансів та економіки, Лоран Фабіюс став міністром закордонних справ, міністром внутрішніх справ — Манюель Вальс, оборони — Жан–Ів ле Дріян, освіти — Вінсен Пейон, а Бернар Казнєв став міністром з європейських справ. Ключові посади все–таки дісталися міністрам–чоловікам. Перше засідання нового французького уряду відбулося вчора у другій половині дня.

Британці хочуть вийти з ЄС?

Цілком несподівано речник британської Лейбористської партії та член тіньового кабінету Джон Краддас, який також відповідає за розробку оновленої програми партії, підтримав ідею загального референдуму щодо доцільності подальшого перебування Великої Британії у складі ЄС. До цього ідея проведення такого референдуму була головним гаслом правого крила правлячої Консервативної партії та невеликої Партії незалежності Об’єднаного Королівства. Краддас підтримав ідею референдуму у переданому позавчора листі організації People’s Pledge («Народне зобов’язання»), яка проводить кампанію з пропаганди такого референдуму. Перший і наразі єдиний референдум про відносини Великої Британії з рештою Європи було проведено 1975 року, коли британці висловилися за вступ їхньої країни до Спільного ринку.

Пiрати Північної Кореї

Агенція «Франс пресс» повідомляє про дивний конфлiкт між Північною Кореєю та Китаєм, який є для неї єдиним союзником у світі. Восьмого травня човен з озброєними викрадачами з Північної Кореї захопив три китайські риболовецькі траулери з 29 моряками. Потім викрадачі надіслали до порту прописки цих суден вимогу заплатити 1,2 млн. юанів (200 тис. доларів) за звільнення рибалок разом iз траулерами. Визначений термін сплив учора. У разі несплати викупу КНДР погрожує продати судна, які разом коштують три мільйони юанів. МЗС Китаю запевняє, що перебуває у постійному контакті з Пхеньяном, щоб «гарантувати права своїх громадян».

Припускають, що увесь цей дивний інцидент є або аферою, що її розіграли китайські власники суден, або ж Північна Корея, окрім шантажу світу своїми ядерними програмами, пішла ще й на політику відвертого піратства. Є й простіше пояснення: китайські рибалки часто вступають у конфлікт iз владою сусідніх країн, оскільки нелегально виловлюють рибу в їхніх територіальних водах.

Конфлiкт королев

Королева Іспанії Софія скасувала візит на святкування 50–рiччя правління британської королеви Єлизавети ІІ. Причиною є суперечки стосовно прав на вилов риби у протоці Гібралтар, повідомляє Бі–Бі–Сі. Офіційний Мадрид, нагадаємо, вважає Гібралтар своєю територією.

Відповідно до офіційної заяви Мадрида, візит королеви Софії на цей час «навряд чи прийнятний». Іспанська сторона також висловила протест стосовно запланованого на червень візиту сина Єлизавети ІІ принца Едварда та його дружини Софі на заморські території Великої Британії у протоці Гібралтар. Раніше від запрошення на святкування діамантового ювілею Єлизавети ІІ відмовився король Іспанії Хуан Карлос I.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>