Чемпіонський дуплет

18.05.2012

Суперуспішним видався для українських стрибунів із трампліна другий день чемпіонату Європи, який триває в Ейндховені. Після командного «срібла» Олександра Бондаря та Олени Федорової українська скарбничка поповнилася одразу двома нагородами найвищої проби.

Ілля Кваша давно відомий своїми блискучими виступами на метровому трампліні. За великим рахунком, на континенті досі не знайшовся спортсмен, який би на рівних міг конкурувати з представником Миколаєва у цій дисципліні. Упродовж змагань Ілля втратив лідерство лише одного разу, коли після другої серії стрибків iз першого місця його потіснив француз Матьйо Россе. Проте з кожним наступним підходом перевага Іллі над переслідувачами тільки зростала, й після заключної, шостої, спроби гандикап становив трохи менше 18 балів. У підсумку Кваша, назбиравши суму в 430,50 балів, здобув своє четверте європейське «золото» на метровому трампліні. Другим став росіянин Євген Кузнецов (412,65), третім — Россе (403,95). Ще один українець, який також змагався у фіналі, Олексій Пригоров, показав сьомий результат (368,85).

Якщо для Кваші сходження на найвищу сходинку європейського п’єдесталу — це регулярна справа, то чемпіонка Європи 2006 року Юлія Прокопчук, котра спеціалізується на стрибках із вишки, вже встигла призабути смак перемог на континентальних турнірах. Власне по ходу змагань на 10–метровій платформі мало що передвiщало можливість повторення Юлією свого «золотого» успіху шестирічної давнини — після трьох спроб українка йшла лише п’ятою. Однак завдяки хорошому виконанню надскладного стрибка в четвертій спробі, який підняв киянку на третю сходинку, й ідеальному виконанню останнього, наша співвітчизниця сенсаційно випередила проміжного лідера з Італії Ноемі Баткі. Як кажуть, одним стрибком зробила себе чемпіонкою, в підсумку набравши 321,55 бала. Зрештою представниця Апеннін обмежилася другою позицією (315,60), німкеня Марія Курйо стала третьою (312,65).