Футбольна терапія

18.05.2012
Футбольна терапія

Ставши на шлях незалежності та задекларувавши євроінтеграційнi устремління, Україна автоматично й негласно зобов’язалася дотримуватися основних принципів та ідеалів соціального життя, які сповідує Старий Світ. Як відомо, в Західній Європі головна цінність — це людина, незалежно від її соціального статусу, фізичного та психічного розвитку. Щоправда, нинi наша держава ще дуже далека від тих стандартів, якими можуть похвалитися розвинені країни, особливо щодо пiдтримки людей–інвалідів.

Водночас вітер змін таки віє iз Заходу. І поступово ми привчаємося до людського життя, принаймні робимо такі спроби. «Для нашої держави важлива підтримка осіб, що мають проблеми зі здоров’ям та потребують сторонньої допомоги», — каже заступник міністра соціальної політики Лідія Дроздова.

Тож за підтримки компанії «Белла Трейд», офіційного імпортера продукції Торунського заводу перев’язувальних матеріалів (Польща), в Україні 16—17 травня пройшов восьмий футбольний турнір Seni Cup, у якому взяли участь вихованці психоневрологічних інтернатів. «Головне наше завдання — допомогти людям з обмеженими розумовими та фізичними можливостями адаптуватися в суспільстві. Окрім того, нам дуже хочеться зробити для них свято», — сказав перед стартом змагань керівник компанії–організатора Біяк Цезарі.

На заклик оргкомітету взяти участь у турнірі, переможець якого отримає путівку на міжнародний форум такого ж формату, відгукнулося більш як 100 інтернатів. Провівши обласні, регіональні, зональні баталії, було визначено коло фіналістів, які представляли 12 навчально–виховних закладів країни.

Власне, для них упродовж двох днів на олімпійській базі «Святошин», що під Києвом, i тривало свято — свято відпочинку, спілкування та футболу. Цікаво, що одні учасники турніру сповідували «олімпійський принцип», тоді як інші серйозно налаштовувалися на перемогу.

Вихователі Почаївського інтернату кореспондентові «УМ» відверто зізналися, що поїздка до Польщі виллється їхньому закладу в копієчку (і це при тому, що організатори беруть на себе всі витрати, окрім транспортних), тож головне для їхньої команди — участь. «Хлопці в доброму настрої приїхали на турнір. Зможуть відпочити, подихати свіжим повітрям», — радіють дві наставниці з Тернопільщини. Вони розповiли, що інтернат знаходиться на території Почаївської Лаври, тож у хлопців можливості грати у футбол немає. «Тренуємося на городі», — сміються жінки.

Водночас, серйозніше була налаштована команда з Черкащини. Поки тривала урочиста церемонія відкриття, її тренер стояв збоку й відверто нервував. «Для дітей (хоча декому з них далеко за 18 років) — це свято, — зізнається футбольний фахівець, якого спеціально «під турнір» запрошують до інтернату. — А для мене — додаткове хвилювання. Ми вже п’ятий раз приїздимо на турнір і завжди налаштовані лише на перемогу. Одного разу ми вже їздили на головний фінал до Польщі, але цього разу маємо серйозного опонента — харківську команду».

І справді, представники Слобожанщини виглядали фаворитами. Принаймні минулого року їхня команда виграла міжнародний турнір у Польщі, а загалом уже двічі їздила до міста Торун. «Хочемо втретє поїхати до Польщі, тому налаштовані по–бойовому. Тренувалися двічі на день, — розповідає вихованець Шевченківського інтернату Ігор Чихичена. — Це ми — та команда, яка в нагороду за успішний виступ у Торуні отримала подарунок — екскурсію на «Донбас–арену».

«Учні Харківського інтернату мають своє тренувальне поле, а його директор — справжній фанат футболу. Очевидно він вважає, що фізична реабілітація корисна для його вихованців, тому й робить акцент на спорті», — пояснює високий рівень підготовки дітей Шевченківського інтернату заступник комерційного директора «Белла Трейд» Зоя Ухова. Як і прогнозувалося, колектив із Харківщини доволі легко пробився до вирішального матчу, проте виграти свій третій турнір не зміг. У напруженому фіналі, який в основний час не виявив переможця, слобожанці в серії післяматчевих пенальті програли (2:3) команді білоцерківського інтернату.

Додамо, що для людей із фізичними обмеженнями організатори вперше провели турніри з шахів, шашок та дартсу.