Римські канікули перед Лондоном

16.05.2012
Римські канікули перед Лондоном

Олександр Мордасов і Ганна Буряк — переможці змішаної естафети п’ятиборців на ЧС–2012. (Фото з сайту Pentathlon.org.)

Важко сказати, чим мотивуються деякі міжнародні федерації, коли планують проведення чемпіонатів світу в рік Олімпійських ігор. Перемога на кожному з таких турнірів — велика мрія кожного спортсмена. Проте підкорення однієї вершини вимагає титанічних зусиль, що вже казати про «паралельне» сходження на два піки. Лічені одиниці можуть похвалитися «подвійними» досягненнями. Схоже, на такому роздоріжжі опинилися лідери української збірної з сучасного п’ятиборства — Вікторія Терещук та Дмитро Кирпулянський, на яких через три місяці очікують олімпійські старти в Лондоні. Водночас 52–й чемпіонат світу, який днями завершився в Римі, вимагав від наших співвітчизників захисту своїх минулорічних чемпіонських титулів — в мікс–естафеті та індивідуальних жіночих змаганнях.

З огляду на підсумки римських стартів, можна стверджувати, що головний пріоритет наших провідних пентатлоністів — це Лондон. Інакше як можна пояснити їхню відсутність на старті змішаної естафети та відверто низький результат в індивідуальних змаганнях?

Хай там як, але в боротьбі змішаних пар чемпіонську естафету–2011 у Вікторії Терещук та Дмитра Кирпулянського перейняли колеги по збірній Ганна Буряк та Олександр Мордасов, які несподівано випередили сильних суперників із Росії та Китаю.

А от знайти рівноцінних «дублерів» в особистих змаганнях наші найкращі пентатлоністи не змогли. Дмитро Кирпулянський став єдиним українцем у великому фіналі, проте фінішував там лише 28–м. Терещук свій виступ на ЧС взагалі провалила, оскільки не змогла пробитися до числа 36 учасниць заключного етапу. У своїй кваліфікаційній групі 30–річна луганчанка посіла лише 16–ту позицію, тоді як до фіналу проходили перші 12 спортсменок із кожної з трьох «пульок». Загалом із чотирьох українок до фіналу потрапили дві: Ганна Буряк показала 24–й результат, Ірина Хохлова — 28–й.

Перемогу в чоловічому фіналі відсвяткував росіянин Олександр Лесун, у жіночому — Марі Спенс із Великої Британії.

Цікаво, що серед трійки призерок нинішньої першості не було жодної представниці подіуму ЧС–2011, тоді як у представників сильної статі одразу двоє медалістів попереднього «мундіалю» підтвердили свій високий статус.

Також у Вічному місті відбулися жіночі та чоловічі естафети. Після невтішних підсумків індивідуальних стартів наші чоловіки (Мордасов, Павло Кирпулянський, Руслан Наконечний) дещо реабілітувалися в команді й посіли четверте місце, по­ступившись лише збірним Кореї, Німеччини та Росії.

У жіночій естафеті Україна участі не брала.