«Вам 5 тис. грн. чи євро?»

11.05.2012

Два тижні тому, здобувши 23–тю перемогу в національній першості, ужгородські «Карпати» де–факто стали недосяжними для переслідувачів. Щоб де–юре оформити перший в історії чемпіонський титул, підопічним Бориса Петровського слід дочекатися завершення останнього, «з’їзного», туру, який 12–17 травня пройде саме в Ужгороді. Нагадаємо, що починався цей чемпіонат також у крайньому західному обласному центрі. «Провести старт в Ужгороді ми пропонували самі, тоді як вибір місця проведення завершальної стадії — це право команди–лідера сезону», — пояснює деталі регламенту наставник «Карпат».

За словами Бориса Петровського, в команді всі хочуть, аби нарешті завершився цей турнір, щоб по–справжньому відчути чемпіонство. Водночас, зазначає в коментарі «УМ» пан Петровський, нинішнє «золото» не принесло йому стільки радості, як минулорічне «срібло». «Виграш другого місця в минулому році був яскравішим. Тоді ми лише в останньому турі вибороли срібні нагороди. Натомість увесь нинішній сезон ми були в лідерах — грали стабільно, без провалів», — каже тренер «Карпат».

Без сумніву, ужгородські дівчата заслужили на перемогу. Але вона вийшла якоюсь занадто прогнозованою. Адже їхніх головних конкурентів — ірпінський «Податковий університет» — упродовж усього сезону лихоманило через фінансові негаразди. Подейкують, що через брак коштів «податківки» взагалі можуть припинити існування. Зі своїх джерел «УМ» довідалася, що деякі гравчині ірпінської команди просили ФГУ надати їм статус вільних агентів через те, що в клубі не видають зарплатню.

«Не принижуючи якостей гравців і тренерського штабу «Карпат», скажу, що закарпатська команда виграла чемпіонат завдяки стабільному фінансовому становищу», — каже екс–наставник жіночої збірної України Леонід Євтушенко. — І поточна «бронзова» позиція київського «Спартака» закономірна — команда має хоч і не потужну, але постійну підтримку міської влади».

Мало хто дивується й останній позиції минулорічного чемпіона — криворізької «Спарти». «Команда взяла шлях на омолодження», — пояснює Євтушенко.

Цікаво, що зовсім недавно представниці Кривого Рогу (колишня назва — «Смарт») намагалися пробитися до групового раунду Ліги чемпіонів, а нині навіть не знають, в якій українській лізі почнуть новий сезон. «У ФГУ ще не вирішили, в якому кількісному форматі проводити наступний чемпіонат — шість чи вісім команд», — розповідає пан Петровський.

Натомість спробувати себе в найсильнішій лізі Європи матимуть змогу «Карпати». Проте високих результатів від ужгородок не очікує навіть їхній тренер.

«Спарта» жодного разу не змогла пробитися до групового етапу ЛЧ, а в ній грав практично весь склад збірної, — каже Борис Петровський. — Власне, під Лігу чемпіонів команда за один рік не робиться. Для цього потрібно серйозно підсилюватися, загартовуватися в представницьких міжнародних турнірах з сильними суперниками».

Проблемним залишається питання підсилення українських команд. Останнім часом наші знані гандболістки дедалі частіше залишають українські клуби, їдуть грати за кордон і взагалі приймають російське громадянство. «В Україні [в жіночому гандболі] 5 тисяч гривень — це нормальна зарплата, тоді як у Росії — 5 тис. євро. А збірниці там отримують й того більше — десять тисяч. Тож очевидно, що без державної підтримки відродити український жіночий гандбол буде неможливо», — резюмує Леонід Євтушенко.

 

ТАБЛО

Українська жіноча суперліга. Турнірне становище після 25 матчів: «Карпати» (Ужгород) — 46, «Податковий університет» (Ірпінь) — 35, «Спартак» (Київ) — 31, «Дніпрянка» (Херсон) — 18, «Галичанка» (Львів) — 12, «Спарта» (Кривий Ріг) — 8.