Біля пірамід тривожно

Біля пірамід тривожно

23–24 травня у Єгипті відбудуться довгоочікувані президентські ви­бори. А поки кандидати змагаються за народні симпатії, у Каїрі не вщухають масові протести. За різними даними, у сутичках, які розпочалися позавчора вранці, загинуло щонайменше 20 людей, понад 150 отримали поранення. Очевидці розповідають, що на протестувальників, які пікетували будівлі МВС та міноборони, вимагаючи поновити реєстрацію кандидата в президенти від радикальних салафітів і передати владу від військових цивільній владі, напали «невідомі хулігани». І влаштували криваву бійню із застосуванням каміння, пляшок із запальною сумішшю, кийків та вогнепальної зброї.

Ціна така, що хочеться кричати

Ціна така, що хочеться кричати

Одне з найвідоміших полотен світу, картину «Крик» норвезького художника Едварда Мунка, 2 травня продали на аукціоні «Сотбіс» у Нью–Йорку за 119 мільйонів 992 тисячі доларів. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, це найбільша сума з будь–коли заплачених за витвір мистецтва на аукціонах світу. Продана робота — одна з чотирьох версій «Крику», написаних автором. Вона єдина перебувала у приватній колекції — інші три зберігаються у норвезьких музеях. Цей «Крик», написаний пастеллю 1895 року, вважається найяскравішим з усіх написаних Мунком (цю серію він створював із 1893 по 1944 рік). І тільки на рамі цієї картини міститься розповідь митця про те, що надихнуло його на такий малюнок: «Я йшов уздовж дороги з двома друзями — сонце сідало, і небо раптово стало криваво–червоним. Я зупинився, майже безсилий. Оперся на загорожу. Над містом і фіордом були кров і язики полум’я. Мої друзі попрямували далі, а я залишився стояти, тремтячи від хвилювання. Я відчув, як нескінченний крик пронизує природу»...

Свобода на рівні Африки

Свобода на рівні Африки

Починаючи з 1980 року, Міжнародна недержавна організація Freedom House («Дім свободи») зі штаб–квартирою у Нью–Йорку щороку оприлюднює звіт про стан свободи слова у світі та аналіз ситуації в окремих країнах. Згідно з останньою такою доповіддю, опублікованою 1 травня, рівень свободи преси в Україні погіршився — зі 197 країн, що увійшли до списку, наша держава поділяє 130–ту позицію з Південним Суданом. «Рівень свободи слова в Україні знизився внаслідок посилення державного контролю над медіа, — наголошують правозахисники. — Рейтинг політичних свобод понижено з третього до четвертого (за п’ятибальною шкалою) з огляду на намагання влади знищити опозицію через політизацію судів, тиск на ЗМІ та застосування сили для розгону демонстрацій».

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики