З вимогами і пропозиціями

25.04.2012

Якщо для одних українців Першотравень — передусім вихідний і можливість виїхати на шашлики, то для інших — можливість висловити політичну позицію. У Києві 1 травня пройде маніфестація, яку організовують коаліція лівих проф­спілкових організацій: Автономна спілка трудящих, Студентська профспілка «Пряма Дія» та Незалежна профспілка «Захист Праці».

«День солідарності всіх трудящих — це не розслабляюче свято, яким воно було за часів Радянського Союзу, а день боротьби простих людей за свої права, — наголосив у коментарі «УМ» голова незалежної профспілки «Захист праці» Олег Верник. — Сьогодні в Україні йде цілеспрямована антисоціальна політика. Навіть ті елементарні права і свободи, які є здобутками революцій минулого, а сьогодні для нас звичні, ми можемо втратити: права на нормований робочий день, відпочинок, безкоштовну освіту та медицину».

За словами Верника, 1 травня профспілки протестуватимуть проти нового Трудового кодексу, який парламентарії вже внесли на розгляд наступного пленарного тижня, проти змін до законопроекту про зайнятість та проти нової редакції Житлового кодексу. «Новий Трудовий кодекс дозволить звільняти працівника за бажанням роботодавця. Тiгіпко у новому законопроекті про зайнятість пропонує відмінити виплати з безробіття. Тобто, якщо людина втрачає роботу, їй не дають кілька місяців матеріальної допомоги, як це є в усіх цивілізованих державах, а лише пропонують перевчитися на іншу, як правило, нижчої кваліфікації та гірше оплачувану роботу. А новий Житловий кодекс передбачає набагато більше можливостей для тих, хто хотів би «викинути» людину на вулицю й відібрати її помешкання. Той хаос, який твориться зараз, — це щось значно гірше за капіталізм, проти якого ми загалом виступаємо. У капіталістичних державах люди та профспілки вибороли собі деякі права. В сьогоднішній Україні ми втрачаємо навіть той мізер, який мали за часів Радянського Союзу», — переконаний Верник.

Люди, які хочуть узяти участь у мітингу, можуть приєднатися до організаторів 1 травня о 13.00 біля метро Арсенальна. Ліві планують пройти демонстрацією біля Верховної Ради, Кабінету Міністрів та адміністрації Президента, провівши мітинг біля пам’ятника Івановi Франку. Чи підтримають їх націонал–патріоти, поки невідомо, але, на думку Верника, сьогодні націоналісти в Україні стають ближчими до лівих i починають активніше боротися за свої права.

Окрему акцію з нагоди Дня солідарності всіх трудящих обіцяють провести представники Комуністичної партії. Щоправда, у столичному офісі КПУ сценарій ходи, в якій, обіцяють «червоні», візьмуть участь кілька десятків тисяч людей, тримають у таємниці. «Очікуємо, що в акції візьмуть участь близько 50 тисяч осіб, які пройдуть мирною ходою по Києву. Про маршрут і гасла зможете дізнатися безпосередньо на акції», — скупо повідомили «УМ» в київському обкомі Компартії.

Водночас лідер КПУ Петро Симоненко був дещо багатослівнішим. За його словами, учасники мітингу обов’язково пройдуть маршем головною вулицею столиці Хрещатиком. Вони також висунуть претензії до влади, запропонувавши власне бачення розвитку країни. «Нас буде багато, оскільки це дійсно день справжньої солідарності і боротьби за свої права. Плануємо пройтися Хрещатиком. Про всі пропозиції до влади запрошую почути безпосередньо на мітингу», — зазначив у коментарі «УМ» Петро Миколайович.

Прогресивнi соцiалiсти збираються покласти квiти до пам’ятника Ленiну.

Праві ж поки не думали над тим, чи псувати свято любителям поностальгувати за минулим. Так, лідер Київської організації УНА–УНСО Ігор Мазур повідомив «УМ», що націонал–патріоти мали обміркувати це питання вчора ближче до вечора. «Але ми проти того, щоб комуністи узурповували право на захист прав трудящих. Націонал–патріоти теж давно і послідовно відстоюють права простого люду», — каже пан Мазур.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
На Донеччині встановили пам’ятник Леніну

Відкрити монумент Іллічу до Красноармійська приїхав особисто лідер Комуністичної партії Петро Симоненко. Скульптуру, встановлення якої ініціював депутат Донецької обласної ради Денис Михайлов, розмістили в центральній частині міста. За словами організаторів встановлення пам’ятника, Ленін виготовлений на кошти депутата Михайлова і КПУ.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>