Опозиція відгородила Януковича стіною

24.04.2012
Опозиція відгородила Януковича стіною

Лідерка партії «Україна — Вперед!» Наталія Королевська розмалювала стіну закликом на підтримку Юлі.

Мітингувальники від партії Наталії Королевської «Україна — Вперед!» збудували стіну з картонних коробок на вулиці Банковій, біля адміністрації Президента. Основною вимогою акції було припинити розправу над Юлією Тимошенко (того дня в Харкові якраз почався новий суд щодо опозиційної лідерки — у справі «ЄЕСУ»).

«Ми сьогодні прийшли, щоб сказати: ми з Юлею. Ми підтримуємо її і хочемо показати наше ставлення до влади. Адже таку владу більше терпіти не можна. І ті ґрати, за які вони посадили Тимошенко, — це ґрати, що відділяють можновладців від народу. Влада сидить за стіною, за якою вона нічого не бачить і не чує», — заявив один із промовців, звертаючись до натовпу.

«Юлі волю!» — такий напис на стіні з картонних коробок вивела Наталія Королевська за допомогою двох інших народних депутатів — Євгена Суслова, першого заступника голови партії «Україна — Вперед!», та члена політради Олексія Логвиненка.

«Сьогодні, коли почався черговий суд над нашим лідером — Юлією Тимошенко, ми разом прийшли саме туди, де приймаються рішення в цих справах. Ми прийшли до гаранта Конституції України. Ми вважаємо, що українська Конституція порушується, адже стаття 15 передбачає свободу політичних дій, а Тимошенко арештована саме з політичних мотивів», — сказала Королевська.

«Ми будемо підтримувати Юлію Володимирівну повсякчас, як вона це робила для нас», — наголосив Логвиненко.

Цікаво, що опитані «Україною молодою» мітингувальники прийшли на Банкову з різних причин. Хтось — аби висловити підтримку «харківській ув’язненій». Хтось — щоб захистити власні права, висловити власне ставлення до влади. «Сьогодні я стою тут проти міліцейської системи. Бо вважаю, що вона геть корумпована. Що в міліції, що в прокуратурі, що в судах — у нас скрізь свавілля й безлад», — обурюється учасник акції Антон, київський студент. За його словами, влада навряд чи дослухається до таких акцій. «Демократії в Україні поки що немає в повній мірі. Можливо, це спричинено неготовністю самого народу», — каже молодий чоловік.

«Я вірю, що такі акції зможуть вплинути на те, щоб Тимошенко звільнили, і взагалі — щоб Україна звільнилася. Можливо, це станеться не відразу, але це буде», — каже у свою чергу Галина Василівна, пенсіонерка. «Надія все–таки не помирає, і тому я прийшла сюди. Комусь же треба хоч трішки хвилюватися за державу», — додає Наталія, домогосподарка.

Організатори акції емоційно висловлювали обурення з приводу дій прокуратури і наголошували на потребі «об’єднуватися заради правди». Як повідомила Наталія Королевська, активісти її партії зібрали більше 100 тисяч підписів на підтримку звернення до Парламентської Асамблеї Ради Європи із закликом визнати Юлію Тимошенко і Юрія Луценка політв’язнями. За допомогою Суслова послання має опинитися у Страсбурзі цього тижня.

Один з активістів партії «Україна — Вперед!», громадський лідер Сергій Овчинніков заявив під час мітингу на Банковій: «Якщо кожен буде притримуватися принципу «моя хата скраю — нічого не знаю», то, відповідно, нічого й не зміниться. А тут зібралися лідери громадських організацій, актив політичної партії «Україна — Вперед!», які керуються іншим принципом: «наша хата скраю — я перший стріляю». Тобто ми зараз у перших лавах атаки, де ми дійсно маємо розбудити український народ, довести йому, що потрібно боротися. Якщо будемо боротися, то результати будуть. І ми віримо, що Україна зміниться й буде демократичною та економічно успішною».

Вікторія ТОПАЛА

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Перший заступник голови партії «Україна — Вперед!» Євген Суслов на вчорашній прес–конференції заявив про репресії з боку влади щодо прихильників партії та його родини. «Коли у вересні почали проводити масові акції щодо Податкового кодексу та інше, почалися утиски малого та середнього бізнесу. Ми зрозуміли, що таке беззаконне втручання в наше життя. «Беркут» увійшов у мій дім, де утримували мою маму. Але всі кримінальні справи проти мене і моєї сім’ї розвалилися. Мета — вплинути на мене як на нардепа», — каже Суслов. Також, за його словами, через тиск з боку влади ускладнилося фінансування партії. «Це свідчить про те, що ми на правильному шляху. Ми готові до будь–якої боротьби», — свідчить пан Євген.