Судитимуть після свят

24.04.2012

Учора Печерський райсуд столиці відмовив адвокату Олексію Баганцю у задоволенні клопотання про закриття кримінальної справи стосовно Юрія Луценка, якого обвинувачують у незаконному продовженні оперативно–розшукової справи стосовно водія колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка. Розгляд по суті другої справи проти екс–глави МВС щодо зовнішнього спостереження за підозрюваним в отруєнні Ющенка призначено на 18 травня.

Попереднє ж слухання було дещо конфліктним. Лідер «Народної самооборони» одразу вступив у словесну перепалку з суддею Ганною Медушевською, адже не бажав представлятися, доки служителька Феміди не назве своє прізвище. Ще й називав місцем своєї реєстрації столичне СІЗО.

«Для початку я прошу вас назвати себе, щоб я знав, кому я представляюсь. А також прошу представити дані комп’ютерного відбору суддів, щоб я знав, на якій підставі ви слухаєте мою справу, — сперечався Юрій Віталійович. — Будь–хто може одягти мантію й сказати, що він суддя. Прошу надати мені документи, щоб я міг звертатися до вас — Ваша честь».

Згодом підсудний заявив відвід судді Медушевській через власні підозри в її необ’єктивності. Адже саме ця суддя у складі колегії на чолі з Сергієм Вовком розглядала його попередню справу та «неодноразово відхиляла клопотання про лікування». Тоді як, на переконання Луценка, від нього півроку приховували діагноз «вірусний гепатит–TTV». Утім суддя відхилила клопотання про свій відвід та не задовольнила заяву екс–міністра про колегіальний розгляд його справи.

«Я хотів клопотати про відвід прокурорів, але потім подумав, де ми ще знайдемо таких тупих, — відреагував Луценко, незважаючи на зауваження суду контролювати висловлювання. — До того ж козячі пики, які зараз корчить прокурор Лобанов, дуже прикрашають суд і додають йому грайливого весняного настрою».

Нагадаємо, що Луценка обвинувачують у зловживанні владою або службовим становищем під час розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка. За версією слідства, у 2009 році він незаконно продовжив оперативні заходи, які здійснювали інші фігуранти справи — екс–працівники Департаменту оперативної служби МВС Олег Павленов i Володимир Тарасенко. Тобто оперативники здійснювали зовнішнє спостереження за колишнім водієм Сацюка, якого на той час підозрювали в отруєнні Ющенка. Сторона Луценка ствер­джує, що він свого підпису на погодженні не ставив, бо перебував за кордоном. До того ж сам Давиденко на допиті у суді вже заявляв, що його права не порушували.