Операція «госпіталізація»

24.04.2012
Операція «госпіталізація»

Юлію Тимошенко перевозять із лікарні назад до колонії. Це фото дало змогу побачити екс–Прем’єра вперше після довгої перерви. (Фото Рейтер.)

Київський райсуд Харкова призначив розгляд справи проти екс–Прем’єра Юлії Тимошенко щодо діяльності корпорації «ЄЕСУ» на цю суботу — 28 квітня. Чому процес відбуватиметься у вихідний день — незрозуміло. Паралельно головуючий суддя Костянтин Садовський відмовив захисту в задоволенні всіх клопотань, у тому числі в перенесенні розгляду справи до повного одужання Тимошенко. Заборонено також фото– і відеозйомку процесу. Прокурор Вікторія Калита на виході з будівлі суду не виключала, що лідерка БЮТ даватиме свідчення у суді, лежачи на ношах.

Рішення суду озвучили минулої п’ятниці під вечір. А вже за годину почала відбуватися несподівана госпіталізація Юлії Тимошенко до підготовленої для неї в Харкові Центральної клінічної лікарні №5 «Укрзалізниці», персоналу якої наказали додому не йти. О шостій вечора в Качанівську колонію проїхали дві «швидкі» та міліцейські машини. А вже об одинадцятій ночі Леді Ю та ще одну засуджену конвоювали до лікарні.

Лише наступного дня начальник Харківського облуправління Державної пенітенціарної служби Євген Бараш повідомив, що засуджена Тимошенко не давала письмової згоди на госпіталізацію. З іншого боку, за словами пана Бараша, доки вона перебуває у лікарні, присутність її на процесі у справі «ЄЕСУ» неможлива.

Дивно, але вже в неділю Юлію Тимошенко повезли назад до колонії. Як повідомляє прес–служба ДПС, Тимошенко «відмовилася проходити будь–які обстеження та починати курс рекомендованих німецькими і українськими лікарями реабілітаційних процедур». Мовляв, лікарня — це не готель. І це при тому, що напередодні керівництво берлінської клініки «Шаріте» заявляло, що лікування екс–Прем’єра в лікарні №5 не буде успішним.

У партії «Батьківщина» вважають, що їхню лідерку й не збиралися лікувати, а всі дії з її госпіталізацією «зроблені лише з метою чорного піару». Перший заступник голови партії Олександр Турчинов вважає, що Юлю возили до лікарні, щоб забезпечити її присутність на суді, сфальсифікувавши висновки обстеження. Чоловік лідерки БЮТ Олександр Тимошенко вважає її перевезення цинічним, тож публічно звернувся до світових лідерів із проханням захистити ув’язнену дружину від фізичного знищення владою.

Захисник Тимошенко, нардеп Сергій Власенко зазначив щодо відмови підзахисної лікуватися: «Як можна відмовлятися від того, на що не давав згоди?». За його словами, Тимошенко готова пройти лікування в харківській лікарні за умови, якщо до її лікування буде допущено професора Миколу Поліщука або німецьких лікарів. Пан Власенко переконаний, що влада хоче приховати подробиці її нічної госпіталізації проти волі. Зустрітися і з’ясувати всі подробиці в самої клієнтки Власенку вчора не вдалося. Адже в Качанівській колонії оголосили санітарний день, через що не пустили захисника на побачення з Тимошенко.