У заробітчан менше прав, ніж у зеків

24.04.2012

Українська всесвітня координаційна рада та громадські організації українців за кордоном протестують проти обмеження виборчого права громадян, які тимчасово проживають за кордоном. На відміну від виборців в Україні, наші співвітчизники в інших країнах — а це здебільшого заробітчани — згідно з рішенням КС від 4 квітня, не зможуть проголосувати за депутатів–мажоритарників. Очевидно, влада не лише не намагається щось зробити, аби повернути мільйони трударів додому, а ще й демонстративно списує їх із ви­борчих рахунків, не даючи цим годувальникам української економіки вплинути на ситуацію в країні. Заробітчани (офіційно їх зареєстровано понад 500 тисяч) опиняються у становищі гіршому, ніж ув’язнені. Ті, обмежені в праві бачити рідних, хоча б мають повноцінне право голосу.

«Поїздки наших делегацій у Придністров’я, Іспанію, Португалію засвідчили велику громадську активність українців і їхнє велике бажання взяти участь у парламентських виборах», — каже голова УВКР Михайло Ратушний. Лідери 37 українських громадських організацій, які представляють нашу трудову міграцію в Європі та США, вимагають негайного втручання у ситуацію Президента Януковича. Це ті люди, які, за даними Світового банку, щороку легально переказують в Україну через банківську систему 7 мільярдів доларів. У разі ігнорування їхніх конституційних прав обіцяють звертатися до світових інституцій, проводити протестні акції аж до невизнання виборів легітимними. «ЦВК проводить вибори, ви­бори проходять, встановлюється їхній результат, а потім іде подання або до Конституційного Суду, або також можуть бути звернення і до Страсбурга, і до інших міжнародних судів», — змалював можливий план дій голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

Дискримінація виборців за ознакою їхнього місця проживання заборонена Конституцією і є порушенням принципів рівного виборчого права. Стаття 22 Закону «Про вибори» наголошує на віднесенні закордонних виборців до одномандатних округів, які утворюються в місті Києві. Без реалізації цієї норми вибори до парламенту не можна буде вважати легітимними, заявляє Ратушний, і наполягає на створенні трьох закордонних мажоритарних округів для заробітчан та відкритті виборчих дільниць не лише в посольствах, а й у приміщеннях почесних консульств, українських культурних центрів, у місцях дислокації українських миротворчих контингентів.

У Придністров’ї мешкають 120 тисяч громадян України, і всі вони можуть проголосувати лише на одній виборчій дільниці, яка буде створена у Кишиневі — в посольстві України. «Ми звернулися до посольства України в Молдові і через них до МЗС із проханням подати до ЦВК подання щодо створення виборчих дільниць у Тирасполі та Бендерах — місцях компактного проживання українців», — зазначає голова Спілки українців Придністров’я імені О. Бута Леонід Ткачук.

Чи вистачить часу для внесення змін до законодавства? «Проблема не в часі, — вважає пан Ратушний. — Ми зверталися з вересня минулого року. Проблема у відсутності політичної волі і бажання, щоб цей незалежний, свідомий, впливовий і авторитетний масив українського електорату проголосував».