Повна комора раритетів

24.04.2012
Повна комора раритетів

Юлія Козловець демонструє гордість книгарні — «Малюка Немо». (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Знайти книгарню виявилоcя непросто. Адреса (вул. Пушкінська, 21) допомогла лише частково, далі знадобилося вміння блукати двориками. «Чулан» знаходиться у підвальному приміщенні старого будинку, куди магазин перебрався чотири місяці тому. Крім кімнати для «дорослих» видань та ще однієї — «Чуланчика» — для дитячої літератури, є тут і окремі «апартаменти» для старого друкарського верстата, а на стінах розвішані картини та листівки, виготовлені за його «сприяння».

Нас зустрічає одна з власниць магазину Юлія Козловець. « У нас з сестрою Оленою (співвласниця книгарні — Ред.) є дитячий клуб, там відбуваються різноманітні заняття для дітей шкільного віку. Три роки тому трапився карантин, клуб закрили, робити було нічого. У нас взагалі на двох п’ятеро дітей, — всміхається Юлія, — Отже, ми були дещо освічені у питанні дитячої книги суто зі споживацького боку. А завдяки тому карантину з’явилася думка зробити невеличку книгарню». Так почав своє існування «Чуланчик», який спершу тіснився у дитячому клубі, потім мав невеличке приміщення на вулиці Льва Толстого, а в кінці 2011–го перебрався на нову локацію і «виріс» до «Чулану». Консультантом новоствореного магазину стала куратор фестивалю «Книжковий Арсенал» Ольга Жук, яка підбирає асортимент та розробляє концепцію «дорослого відділу» книгарні.

Асортимент книгарні не може не «чіпляти». Разом із класикою тут багато книжок із філософії, мистецтва, фотографії театру та кіно, альбоми, подарункові видання, детективи та якісний non–fiction. У дитячому відділі ми знайшли видання з яскравими ілюстраціями, книги–комікси, об’ємні книги в стилі «pop–up». Є тут не просто малотиражні книги, а рідкісні. Приміром, величезна видана в Москві чи то книга, чи то ілюстрований альбом «Малюк Немо у сонній країні» Вінзора МакКея, американського карикатуриста та аніматора. «Ця красуня, — переконує Юлія, — у Києві єдина, в жодній книгарні таку не знайдете».

Книжки переважно від російських видавництв, але є чимало і вітчизняної книгопродукції, а також періодики, яку не знайдеш у звичайному кіоску, наприклад, авторитетний петербузький кіножурнал «Сеанс», або московський журнал «Теорія моди». «Те, що ми привозимо з Росії, — це книги нішевих видавництв, які друкуються невеликим накладом. Тому вони достатньо дорогі», — розповідає Юлія. Справді, середня ціна «чуланної» книжки коливається в районі 100 гривень. Найдорожча ж — вищезгаданий «Малюк Немо» — коштує 1200 грн. Серед ексклюзиву в око впадає книга ілюстрацій Марка Шагала до «Мертвих душ» Гоголя, неймовірна книжка–конструктор найвідомішого майстра об’ємної книги Роберта Сабуди «Зимові казки», повне зібрання щойно перевиданих коміксів Туве Янссон «Мумі–троллі» та багато іншого...

Особливістю книгарні є не лише рідкісні видання, а й рідкісна опція безкоштовного читання книг. Відвідувач може зануритися у читання просто тут, вмостившись у кріслі. І ще більша рідкість для столичних книгарень — можливість замовити видання, якщо його немає в «Чулані». «Ми не можемо обіцяти конкретний термін пошуку та «прибуття» книги в Київ, — каже пані Юлія, — Тому ця послуга в нас безкоштовна».