Міністр зі свіжим паспортом

13.04.2012

Нинішній міністр оборони Дмитро Саламатін отримав українське громадянство 6 грудня 2005 року, а відтак незаконно став народним депутатом у 2007 році. Інформація про громадянство скандально відомого своєю агресивною поведінкою та участю у бійках під куполом ВР пана Саламатіна з’ясувалася лише зараз. Сталося це після відповіді голови президентської комісії з питань громадянства Олени Лукаш на запит опозиційного депутата Тараса Стецьківа. До цього «регіонали» стверджували, що Саламатін, який пройшов до Ради за списками ПР, отримав громадянство ще у 1999 році.

Пані Лукаш дала правдиву відповідь на запит депутата Стецьківа, очевидно, забувши про те, коли росіянин Саламатін став нардепом. Адже, на перший погляд, у запиті йшлося про те, чи законно колишнього представника російських бізнес­структур призначили міністром оборони, чи не зашкодить це інтересам національної безпеки і оборони тощо. Утім на поверхню спливло незаконне проходження Саламатіна до українського парламенту. Адже, згідно зi ст. 76 Конституції, народним обранцем може стати лише особа, яка досягла 21­річного віку та є громадянином України, що не менше п’яти останніх років проживає на її території. Тоді як пан Саламатін на момент парламентських перегонів «тішився» громадянством України лише півтора року.

На думку нардепа Володимира Стретовича, відповідальність за це порушення несе Центрвиборчком, який нібито «не просто так закрив очі на цей ганебний факт». Але зрозуміло, що головним порушником є Партія регіонів, зокрема її керівництво та відповідальні особи, які включили пана Саламатіна до партійного списку. Лідер КПУ Петро Симоненко вже планує подати запит до Генпрокуратури щодо цього факту.

У Партії регіонів вважають, що ситуацію з громадянством повинні вивчити відповідні державні служби. За словами лідера фракції ПР Олександра Єфремова, «буде відповідна реакція згідно із законодавством держави». На питання, чи вивчаються біографії кандидатів, коли їх включають до списку ПР, пан Єфремов відповів, що кількість членів його партії «взагалі­то велика — півтора мільйона осіб». Але ж не всі опиняються у прохідній частині партсписку?

Член ЦВК вiд Партiї регiонiв Михайло Охендовський вигородив Саламатiна в iнший спосiб: «Закон не говорить про те, що спершу потрібно отримати громадянство, потім ще прожити на території України п’ять років, і тільки потім отримати всі права, які Конституція України дає громадянину України».