Кефіром по толерантності

03.04.2012
Кефіром по толерантності

На «круглий стіл» дівчата прийшли не тільки з плакатами, а ще й iз кефіром. (Фото з сайту 100.sumy.ua.)

Секретар Сумської міської організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Юлія Левченко повинна відпрацювати 50 годин на громадських роботах. Таке рішення прийняв Зарічний райсуд міста Суми. Адміністративне покарання 22–річній сумчанці призначено за те, що під час «круглого столу» в Сумській міськраді, приуроченого до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію расової дискримінації, вона вилила пакет кефіру на голову однієї з організаторок заходу.

Власне, «круглий стіл», організований Сумським міським громадсько–молодіжним об’єднанням «Соціальна організація студентів» в рамках проекту «Суми — територія толерантності», екстриму не передбачав. На ньому представники громадськості та влади мали обговорили, чи можливе мирне і толерантне співжиття різних культур та національностей в місті Суми. Однак група дівчат, які прийшли на захід, не дала його завершити. Спочатку панянки негативно коментували те, про що йшлося на зібранні, а під час виступу представника організації азербайджанської громади «Ільхам» їм не сподобалося, що виступ лунає не українською, а російською мовою.

Спроби інших учасників угамувати дівчат не вдалися. Розгорнувши плакати «Українки — для українців», «Раса, нація, батьківщина, Україна», вони заявили присутнім, що «круглий стіл» українофобський і на нього запросили кого завгодно, окрім українців. Пізніше одна з учасниць акції Євгенія Тищук прокоментувала на форумі: «Вбачаємо загрозу у закликах до толерантності і без того враженої цією хворобою нації. Українці й без того ДУЖЕ терплячий народ... Коли у Сумах з’явився перший кіоск шаурми та перший ресторан східної кухні — це була екзотика. Але коли вони ростуть як гриби на кожному закутку, то це насторожує. Ще насторожує те, що наші дівчата, одружуючись із мусульманами, приймають їхню віру та культуру. Навіть уявити не можна, що може відбутися навпаки, щоб мусульманин прийняв християнство! Ми — за збереження наших культурних та релігійних традицій. А гості мають залишатися гостями, ввічливими та чемними, у невеликій кількості та пам’ятати про час повернення додому. Прикро, що нам не дали змоги висловити свою думку».

Але чи тільки «висловити свою думку» прийшли на захід дівчата? Адже вони вже мали при собі заготовлені плакати та... кефір. Їх скандування: «Одна нація, одна раса, одна батьківщина — це Україна», — теж не вписується у рамки толерантності. Варто додати й те, що, за свідченнями очевидців, дівчат на захід привели. Бо з’явився гурт під проводом депутата міської ради Семена Салатенка. Попри молодість, цей політик уже встиг побувати у різних рухах та політсилах. То хто ж, власне, «замовляв музику»?

Після того, як дівчата висловили свою незгоду із заходом та вилили кефір на керівника «Соціальної організації студентів» Юлію Тарасенко, вони покинули приміщення. Але справа отримала, певно ж, несподіваний для них розвиток. На розливачку кефіру подали позов. І в п’ятницю суд виніс свою постанову. Це рішення голова обласної організації ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко назвав абсурдним і заангажованим. «Вирок, який виніс Зарічний районний суд, — чергова спроба принизити українців», — вважає він. «Свободівці», повідомляє прес–служба об’єднання, готують звернення до Апеляційного суду Сумської області.

У даній ситуації найбільш прикрим видається те, що ексцес вчергове дав привід вживати слово «націоналізм» у негативному значенні. Власне, воно й нині в певних колах трактується як цілковитий синонім слова «нацизм». Хоча ці поняття варто розрізняти. То чи патріотичні почуття мала викликати дана акція? Чи мусила додати балів якимось політикам перед виборами?