І терактів не треба...

03.04.2012
І терактів не треба...

Літак упав майже одразу після злету з аеропорту Тюмені й розвалився на шматки. (Фото Рейтер.)

«Народився в сорочці» — інакше й не скажеш про власника квитка на рейс російської авіакомпанії «Ютейр» із Тюмені до Сургута, який із невідомих наразі причин не з’явився на посадку. Решті 39 пасажирам та чотирьом членам екіпажу літака ATR–72 пощастило менше. Учора вранці, фактично одразу після злету з аеродрому Тюмені, лайнер упав, розвалився на частини і загорівся. Уся команда та 27 пасажирів загинули одразу, за життя ще 12 людей, троє з яких перебувають у вкрай тяжкому стані, борються лікарі. Одного з по­страждалих рятувальники, які прибули на місце катастрофи за лічені хвилини, буквально витягли з полум’я.

Слідчий комітет Росії розглядає дві основні версії: помилка екіпажу й технічна несправність. Утім не виключено, що трагедію спричинила помилка наземних служб. Єдине, в чому слідчі вже не мають сумнівів: про теракт у даному випадку не йдеться.

За словами керівника прес–центру уральського ре­гіонального центру МНС Росії Вадима Гребенникова, літак розбився на відстані 35—40 кілометрів від аеропорту. Зв’язок із ним було втрачено через три хвилини після злету.

Очевидці з розташованого неподалік села стверджують: щойно літак почав набирати висоту, з обох двигунів пішов дим. За фактом ката­строфи порушено кримінальну справу за статтею «Порушення правил експлуатації повітряного транспорту». Обидві «чорні скриньки» знайдено, й експерти сподіваються, що розшифровка записаних на них даних допоможе з’ясувати, що ж усе–таки сталося.

За попередніми даними, громадян України на борту літака, що розбився, не було, проте станом на вчора МЗС іще перевіряло цю інформацію.

Авіакомпанія «Ютейр» пообіцяла виплатити родичам кожного із загиблих у катастрофі по 2 мільйони рублів і повністю компенсувати витрати на похорон. Влада Тюменської області оголосила в регіоні жалобу й пообіцяла додатково виплатити сім’ям загиблих по 1,5 мільйона, а постраждалим — по 1 мільйону рублів.

Разом із цією у Росії за останній рік сталося 15 авіакатастроф, у яких загалом загинуло понад 120 людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>