Соло «бабусі» Європи

03.04.2012
Соло «бабусі» Європи

Представники України Дмитро Дунь і Шиван Хікен–Кенеді посіли пристойне 15–те місце. (Фото Рейтер.)

Останніми роками у фігурному катанні моду почали диктувати представники Азії й Північної Америки. Старий світ дещо здав свої позиції, особливо це стосується росіян, котрі свого часу домінували ледь не у всіх видах програми. Тепер же, на світовому форумі у Франції, вони обмежилися двома срібними нагородами, причому однією з них великою мірою зобов’язані Україні. А загалом із 12 медалей у Європі лишилися п’ять.

 

Наші за їхніх

Суперечка між спортивними парами з Німеччини й Росії була однією з головних родзинок чемпіонату в курортній Ніцці. Робін Шолкови й колишня киянка Олена Савченко вже тричі сходили на найвищу сходинку чемпіонатів світу, але нещодавно отримали гідних конкурентів у вигляді ще однієї колишньої українки Тетяни Волосожар і москвича Максима Транькова.

Росіяни провалили коротку програму, посівши в ній лише восьме місце, зате блискуче відкатали довільний виступ. Німці ж розслабилися після успіху в першому прокаті й припустилися кількох помилок у другому. У підсумку, як і рік тому, Савченко й Шолкови таки взяли гору над Волосожар і Траньковим. При цьому різниця в показниках дуетів — лише кілька сотих бала! Молоді японці Нарумі Такахасі й Мервін Тран стрибали від щастя, здобувши бронзові нагороди.

«Я завжди ставлю перед собою максимальні цілі. А досягти їх легше, коли відчуваєш за спиною підтримку великої держави», — сказала згодом уродженка Дніпропетровська Волосожар, тепер уже дворазова срібна призерка ЧС. Одним із її тренерів, до речі, є колишній партнер по збірній України Станіслав Морозов.

Під своїм прапором

А першими в Палаці конгресів «Акрополіс» медалі минулого четверга розіграли танцюристи. На чолі підсумкового протоколу очікувано опинилися дві пари з Північної Америки — цього разу канадці Тесса Вірту й Скотт Мойр обскакали Меріл Девіс і Чарлі Уайта зі США. А третю сходинку на радість місцевої публіки вперше посіли французи Наталі Пешала й Фабіан Бурза. На одному з недавніх тренувань Наталі зламала носа, але й не думала пропускати старт через травму, за що й отримала нарешті у 28 років бажану винагороду.

Український дует — Дмитро Дунь і Шиван Хікен–Кенеді — виступив доволі пристойно. Після 17–го результату в короткій програмі вони набрали 12–ту суму балів за танець під музику з «Нотр–Дам де Парі» у довільній і в підсумку розташувалися на 15–му рядку. Пара, якій немає й року, заробила для України пряму перепустку на наступний ЧС, без попередньої кваліфікації.

Таким же досягненням відзначилася й 18–річна уродженка Сімферополя Наталка Попова. Причому вихованка Віктора Петренка ледь не весь сезон відчувала проблеми зі здоров’ям — то зі спиною, то з пахом. У Ніцці нинішня киянка дуже старалася, пробилася після короткого прокату до довільного, посівши там 16–те місце, а за сумою двох виступів — 17–те.

Золоту ж нагороду нарешті виборола 25–річна італійка Кароліна Костнер. Після «бронзи» ЧС–2005 вона постійно ходить у числі фаворитів, але лише зараз змогла пробитися крізь заслін азіаток і американок. Успіх Костнер став першим для європейок за останні сім років.

У чоловіків Дмитро Ігнатенко з Дніпропетровська обмежився 28–м результатом у короткому прокаті й до наступного етапу не кваліфікувався.

За відсутності травмованого росіянина Євгена Плющенка другий чемпіонський титул поспіль здобув 21–річний канадець Патрік Чан. Навіть падіння не завадило йому обійти двох японців. А 17–річному (!) Юзуру Ханю дебют на світових форумах одразу приніс бронзову медаль.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу з фігурного катання (Ніцца). Призери в усіх видах

Спортивні пари. 1. Савченко/Шолкови (Німеччина) — 201,49 бала. 2. Волосожар/Траньков (Росія) — 201,38. 3. Такахасі/Тран (Японія) — 189,69.

Танцювальні дуети. 1. Вірту/Мойр (Канада) — 182,65. 2. Девіс/Уайт (США) — 178,62. 3. Пешала/Бурза (Франція) — 173,18... 15. Хікен–Кенеді/Дунь (Україна) — 128,75...

Жінки. 1. Костнер (Італія) — 189,94. 2. Леонова (Росія) — 184,28. 3. Судзукі (Японія) — 180,68... 17. Попова (Україна) — 136,36...

Чоловіки. 1. Чан (Канада) — 266,11. 2. Такахасі (Японія) — 259,66. 3. Ханю (Японія) — 251,06... 28. Ігнатенко (Україна)...