По півтисячі на «цифру»

30.03.2012
По півтисячі на «цифру»

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Напевно, більшість глядачів натикалися на ролик з найвідомішими телеведучими, які рекламують цифрове телебачення. Добре, коли хоч хтось зрозумів, що йдеться про реальний перехід в інший формат для отримання телевізійного сигналу, для якого потрібні... нові телевізори чи пристрої–адаптори до старих. Тобто якщо ви хочете дивитися зараз 20 каналів, а трохи згодом — 32 у цифровій якості, вам треба «розкошелитися».

За міжнародними домовленостями, перехід на «цифру» в Україні має відбутися до 17 червня 2015 року. За оцінками експертів, традиційне нині аналогове ТБ відключать раніше, десь до початку 2014 року. Щоб пришвидшити процес, для малозабезпечених за гроші платників податків збираються купити телетюнери для прийому цифрового сигналу — сет–топ–бокси. У держбюджеті на нинішній рік на забезпечення ними незахищених верст населення передбачено виділити 350 млн. 120 тисяч гривень. За словами голови Держкомтелерадіо Олександра Курдіновича, за ці кошти вже до кінця року планують роздати адаптори 685—695 тисячам сімей — по одному на кожне домоволодіння, незалежно від кількості телевізорів у квартирі чи будинку. Втім, щоб ці сет–топ–бокси знайшли своїх адресатів (а розсилатимуть пристрої поштою), має відбутися кілька процедур.

Найперше, у першій декаді квітня ще мають визначити переможця тендеру на постачання бю­джетних сет–топ–боксів. Але поки що навіть немає офіційно оприлюднених технічних умов для цифрових адапторів. Наприклад, у сусідній Росії на сайті РТРС їхнього оператора цифрового телебачення — компанії РТРС висить файл, відкривши який, кожен виробник чітко розуміє, яких пристроїв потребує ринок. На офіційному сайті українського провайдера — компанії «Зеонбуд» — така інформація відсутня.

Держкомтелерадіо розраховує придбати за кошти держбюджету тюнери для малозабезпечених за ціною, трохи нижчою за 500 гривень за один. Бо «близько півтисячі гривень», як у великих роздрібних торговельних мережах, — це і більше 30 відсотків сумарно ввізного мита та ПДВ. «Якщо ухвалять рішення про звільнення від ввізного мита зазначених сет–топ–боксів, ціна буде значно меншою, — уточнив голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович. — Ще необхідно буде витратити від 19 до 25 гривень, за нашими розрахунками, на доставку кожного телетюнера по всій Україні з міста Києва».

Щоб отримати безкоштовно сет–топ–бокс, до 1 липня 2012 року малозабезпечені громадяни повинні звернутися до місцевих управлінь праці та соціального захисту населення із відповідною заявою. «Відповідно до чинного законодавства, ми можемо надавати телетюнери винятково за добровільною заявою зазначених категорій громадян. По–іншому змусити їх або силоміць доставляти телетюнери ми не будемо», — каже Олександр Курдінович.

Голова Держкомтелерадіо важає, що підключити тюнери зможуть навіть старенькі бабусі: вставити пристрій у гніздо, з якого виймуть антену. Сет–топ–бокси мають бути вже активованими постачальником, оскільки такою є умова тендеру. Можливо, користувачу тюнера потрібно буде обрати мову меню (україномовне або російськомовне є також обов’язковою умовою тендеру). Щоправда, не настільки оптимістичні роз’яснення експертів, які кажуть, що у багатьох може виникнути проблема з антеною (її треба буде міняти чи «піднімати»). Також після вимкнення аналогового мовлення ніякої картинки не буде на екранах старих, ще радянських, телевізорів, навіть якщо до них підключити цифрові адаптори. Звичайно, такий працюючий «антикваріат» нечасто зустрічається, але у переважно сільських пенсіонерів, які отримують 800 гривень пенсії, в оселях стоять на почесному місці.

Стосовно ціни на цифрові адаптори для тих, кому не світить безкоштовний пристрій. Олександр Курдінович висловив сподівання, що до кінця року цифрові сет–топ–бокси у роздрібній торгівлі подешевшають, тому що разом з Україною стандарт цифрового телебачення DVB–T2 розвивають Російська Федерація та Казахстан, які також потребуватимуть пристроїв, тому буде налагоджено їх виробництво, зокрема в Китаї.

 

КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА

Адаптор без антени = непрацюючий телевізор

Ольга Большакова,
керівник Центру законодавчих ініціатив
Національної асоціації мовників (НАМ):

— Відключення аналогового телебачення можна очікувати вже десь наприкінці 2013–го  —  на початку 2014 років.  Його пришвидшення активно підтримують загальнонаціональні телекомпанії, які мають цифрові ліцензії і змушені платити двічі — за поширення й аналогового, і цифрового сигналів. Тим людям, які зараз дивляться ефірне телебачення, доцільно орієнтуватись на цей термін і лише напередодні відключення аналогового телебачення купувати сет–топ–бокси. Адже поки що немає впевненості, що той стандарт цифрового телебачення, який впрова­джується зараз, є остаточним (нагадаю, Україна вже двічі змінювала стандарт, і всі глядачі, які купили сет–топ–бокси до 2012 року, уже не зможуть їх використовувати). Крім того, ціна на сет–топ–бокси буде поступово зменшуватись за рахунок ввезення великооптових партій. Так само будуть дешевшати і нові телевізори, які мають вбудовані сет–топ–бокси, хоча поки що ними обладнані лише дорогі моделі.

До того як купувати цифровий тюнер, кожному телеглядачу необхідно проконсультуватися зi спеціалістами, чи буде сприймати цифрове телебачення його стара антена, адже значну кількість антен необхідно буде переналагодити, можливо, доведеться їх «піднімати», а деякі — замінювати. Оскільки в інформаційних роликах про цифрове телебачення про цю проблему не згадують, боюсь, що багато громадян, встановивши новий сет–топ–бокс, будуть шоковані тим, що на екрані не побачать сигнал. До речі, дуже обережно слід ставитися до твердження продавців про те, що з новим тюнером сигнал ловитиме кімнатна антена. Це залежить від розташування будинку — і тому лише для небагатьох глядачів підійде такий варіант.

Слід також зауважити, що все сказане вище не стосується глядачів, які зараз дивляться кабельне або супутникове телебачення. Для них впровадження цифрового телебачення нічого не змінить, крім пакету програм. Якщо ці люди захочуть потім перейти на ефірне цифрове телебачення, доцільніше це робити вже після  остаточного впровадження цифрового ТБ, коли можна буде оцінити якість сигналу, пакет програм та придбати обладнання максимально дешево.

 

РИНОК

За словами Віктора Галича, гендиректора компанії «Зеонбуд» (провайдера нової мережі цифрового телебачення), у регіони України уже відправлено 10 тисяч протестованих й адаптованих сет–топ–боксів. Компанії Strong та Romsat, які ввезли пристрої, взяли зобов’язання відпускати адаптори для прийому цифрового сигналу за ціною не вищою за 490 гривень з урахуванням ПДВ.

 

ПІЛЬГОВИКИ

У 2012 році безкоштовними телетюнерами мають забезпечити:

1) інвалідів першої та другої групи за станом здоров’я;

2) інвалідів війни третьої групи;

3) осіб, які виховують дитину–інваліда, за умови, що дитина проживає разом з ними;

4) осіб з малозабезпечених сімей, які отримують державну соціальну допомогу згідно з Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

5) осіб, які отримують субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово–комунальних послуг протягом опалювального періоду 2011—2012 років.

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ

У Державному комітеті телебачення і радіомовлення   запрацював телефон «гарячої лінії» (044) 239–61–09, за яким можна дізнатися про можливості безкоштовного одержання сет–топ–боксів (телетюнерів для прийому цифрового сигналу).

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>