Квіточки «Апокаліпсису»

30.03.2012
Квіточки «Апокаліпсису»

Приблизно так розквітне «Лотос» на Майдані. (Фото надане оргкомітетом Арсенале.)

Учора нарешті було названо імена художників, твори яких наповнять грандіозний проект — першу Українську бієнале (Арсенале–2012). Виставка з досить похмурою назвою «Найкращі часи, найгірші часи. Відродження та Апокаліпсис у сучасному мистецтві» триватиме від 24 травня по 31 липня. Анонсом цієї події, непересічної для України за масштабом та вартістю, стане презентація «Золотого лотоса» корейського художника і дизайнера Цой Джонґ Хва на майдані Незалежності 7 квітня. Арт–акцію заплановано на 19.00.

Квітка золота в буквальному сенсі слова, втім каркас її виготовлено з гнучких, так би мовити, надувних матеріалів. «Вона буде як жива — рухатиме пелюстками, це зачаровує, — розповідає гендиректор «Мистецького арсеналу» Наталя Заболотна. — На Майдані її встановлять на спеціальному триметровому п’єдесталі і, звісно, цілодобово охоронятимуть». Експонатом «від Цоя» кияни милуватимуться десять днів, а потім лотос перевезуть у спеціальну водойму, що облаштують на території «Мистецького арсеналу». Дивовижна квітка, що змінює кольори, за словами пані Заболотної, об’їздила вже з десяток культурних столиць світу, прикрашала Пекінську олімпіаду, Венеціанське бієнале, а під час кінофестивалю в Лос–Анджелесі була рожевою.

Загалом до участі в «основній програмі» Арсенале, яку готує куратор виставки, знаний мистецтвознавець Девід Елліотт, залучено 100 художників iз трьох десятків країн. Простір заводу–музею наповнять понад 250 полотен та інсталяцій. З відомих авторів — Ай Вейвей, Білл Віола, Луїз Буржуа, Яйоі Кусама, Пол Маккарті. Наталя Заболотна скаржиться, що головним викликом для організаторів стала відсутність вітчизняних фірм, які можуть фахово транспортувати мистецькі шедеври до Києва, та страхових компаній, які спеціалізуються на страхуванні таких вартісних предметів мистецтва. Отже, «генерального перевізника» довелося знаходити за кордоном, а страхові ризики взяла на себе таки українська компанія з Іллічівська.

До участі в проекті запрошено мистецьку групу РЕП та ще 20 українських митців. Це Микола Маценко, Борис Михайлов, Гамлет Зіньковський, Сергій Братков, Олег Кулик, Олександр Чекменьов, Арсен Савадов, Микола Рідний, Стас Волязловський, Вова Воротньов, Сергій Зарва, Нікіта Кадан, Олександр Кадніков, Микола Малишко, Сергій Радкевич, Андрій Сагайдаківський, Леся Хоменко, Василь Цаголов, Наташа Шульте, Маша Шубіна. І — чомусь Ілля та Емілія Кабакови, які вважаються представниками московського конструктивізму, ввійшли до списку учасників як посланці України—США.

«Це цікаве поєднання: частина імен — відомі на весь світ митці, частина — невідомі імена, які тільки починають набирати силу в сучасному мистецтві», — коментує Девід Елліотт, за яким було останнє слово під час «виборчих» турів учасників Арсенале.

Водночас буде і ще одна, так би мовити, друга шеренга учасників, роботи яких розташуються на другому поверсі, об’єднані у спеціальному українсько–польському проекті під назвою «Друга гра» (довелося знаходити бодай якісь асоціації з чемпіонатом Євро–2012). Куратори цієї частини виставки — заступник директора «Мистецького арсеналу» Олександр Соловйов, з українського боку, та Фабіо Кавалуччі, керівник Центру сучасного мистецтва «Замок Уяздовські», що у Варшаві. Це 40 майстрів, які працюють у різних жанрах, видах, напрямах мистецтва, серед них — автори інсталяцій та архітектори, які оживлятимуть простір, розповідає пан Соловйов. «Інтрига зберігатиметься до самого кінця монтажу виставки», — обіцяє куратор спецпроекту. Але вже напевно знає, що Арсенале вийде за межі «центрального офісу», тобто деякі роботи будуть «вмонтовані» у київський антураж, деякі виставлятимуть в інших містах — Харкові, Одесі, Херсоні тощо.

До Арсенале буде виготовлено якісний двотомний каталог, який по закінченню українського бієнале, мріє Наталя Заболотна, продаватимуть у музейних крамницях потужних музейних інституцій світу.