Одна в полі не воїн

30.03.2012
Одна в полі не воїн

У грі — лідерка жіночої збірної України Маргарита Песоцька. (Фото з сайту Sportonline.ua.)

На відміну від футбольних чемпіонатів світу, де змагаються лише найсильніші збірні своїх континентів, у командній першості планети з настільного тенісу беруть участь усі охочі. Так, на ЧС–2012, що триває в Дортмунді з 25 березня, в чоловічому протоколі фігурують екзотичні збірні Кюрасао, островів Мен, Гернсі. Щоправда, представники цих карликових квазі–держав та автономій визначають найсильнішого лише в п’ятому за рейтингом дивізіоні. Тоді як за великий п’єдестал ведуть боротьбу лише 24 збірні, які перебувають у першому, так званому чемпіонському, ешелоні.

За регламентом Міжнародної федерації настільного тенісу, елітний пул учасників ЧС формується за підсумками попереднього «мундіалю». До нього потрапляють перші 18 збірних із першої ліги та дві найсильніші з другої, решта ж учасників чемпіонської пульки добирається на основі поточного рейтингу. З огляду на попередні здобутки, в чемпіонському пулі «отаборилася» лише жіноча збірна, натомість чоловіки вже традиційно намагаються здолати «силу тяжіння» другого дивізіону.

Старт, який взяли Ярослав Жмуденко, Олександр Дідух, Коу Лей та Іван Катков, відверто вражає і налаштовує на позитивний лад. На груповому етапі наші хлопці змели із шляху всіх опонентів. Лише турецькі тенісисти дали бій українському квартету (3:2), тоді як бельгійці, болгари, ізраїльтяни та люксембуржці свої матчі програли «всуху» — 3:0. Щоправда, тепер на підопічних Володимира Геворгізова чекають матчі «на виліт» зі значно сильнішими опонентами. Аби підвищитися в класі, нашому чоловічому квартету необхідно дістатися фіналу своєї конференції.

Водночас українські майстрині пінг–понгу, які обертаються у вищому світі, вже припинили боротьбу за нагороди ЧС, оскільки у своєму секстеті не змогли посісти місце в першій трійці, що давало путівку в медальний «плей–оф».

Українки почали турнір обнадійливо, перемігши збірну Угорщини — 3:1. Однак у наступному турі наші співвітчизниці поступилися лідеркам світового рейтингу — китаянкам — 0:3. До слова, жодна із збірних нашої групи А не змогла відібрати у представниць КНР жодного очка. Надалі знову були «гойдалки»: перемога над командою США (3:2) й поразка в напруженій боротьбі білорускам із таким самим рахунком. Відтак подальша турнірна доля українок залежала від останнього матчу з Румунією. Перемога робила наших співвітчиз­ниць учасницями медальної боротьби, поразка ж відправляла у так званий «втішний» турнір.

На жаль, силами самої Маргарити Песоцької міцну румунську збірну обіграти не вдалося. Так, призерка європейських першостей перемогла обох лідерок команди–суперниці —Даніелу Додян та Елізабету Самару, проте вирішальне, третє, очко здобути було нікому. Ганна Гапонова програла обидва свої матчі, а Тетяна Біленко — один. Загалом — 2:3.

Підсумкове становище: Китай — 10 очок, Румунія — 9, Угорщина — 7 (третє місце за додатковими показниками), Білорусь — 7, Україна — 7, США — 5.

Відтак наші співвітчизниці, білоруски та американки змагатимуться за місця з 13–го по 24–те.