Не я б’ю — «кріт» б’є

29.03.2012

Емісари влади у регіонах вишукують слабкі місця в опозиційних партіях, щоб проштовхнути своїх людей у виборчі округи, — йдеться і про членів виборчих комісій, і спо­стерігачів, і кандидатів у народні депутати. На виборах–2012 вони мають грати на боці влади, формально належачи до опозиційного табору. Про це повідомляє агенція «Ліга», посилаючись на дані поінформованих джерел.

«Великий грошовий ресурс дозволяє людям від влади, які відповідають за фінансування, запропонувати майбутнім членам виборчкомів і спостерігачам заздалегідь непосильні для інших суми», — сказав у коментарі агенції політик, який шукає можливості балотуватися в Києві. За його даними, якщо вдасться висунути від опозиції погодженого із владою кандидата, це коштуватиме 500 тис. дол.

Для виборчих махінаторів дешевше домовитися із «потрібними» людьми зараз, аніж пізніше перекуповувати в парламенті «тушок» утридорога. Фахівці стверджують, що най­ближчим часом і члени місцевих комісій (які найчастіше працюють у державних структурах — школах, ЖЕКах і лікарнях) будуть «завербовані» владою подібним чином.

Як писала «УМ», про засилання «кротів» говорив і народний депутат Роман Забзалюк. За його словами, «тушкам» із фракції Ігоря Рибакова «Реформи заради майбутнього» запропонували підшукати надійних людей у провінції; грошей на це буцімто не шкодують.