НОВИНИ ПЛЮС

28.03.2012

У Македонію — ще рік без віз

Македонія призупинила візовий режим для громадян України на рік — до 15 березня 2013 року. Про це повідомив прес–секретар Міністерства закордонних справ України Олександр Дикусаров.

Влада Сирії погодилася на мирний план

Президент Сирії Башар Асад погодився на план урегулювання кризи в країні, запропонований колишнім Генсеком ООН, Спеціальним посланником ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннаном. Згідно з цією ініціативою, яку схвалила Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй, Асад має вивести війська і важку техніку з повсталих міст і звільнити всіх заарештованих під час революції; обидві сторони також мають щодня на дві години припиняти бойові дії, щоб у постраждалі райони можна було доставити гуманітарну допомогу. Водночас у документі не наведено термінів, у які сирійська влада має виконати свої зобов’язання.

Християн виганяють із Судану

Щонайменше 700 тисяч християн Судану до 8 квітня повинні залишити країну, оскільки їх позбавлено громадянства. Як наголошує правозахисний сайт Barnabas Fund, тим із них, хто залишиться у «категорично ісламському» Судані, загрожує небезпека. Більшість християн втекли на північ Судану під час тривалої громадянської війни, яка зрештою призвела до розколу країни й появи на карті світу в липні минулого року нової держави — Республіки Південний Судан. Експерти не виключають, що масова втеча не–мусульман із Судану спричинить гуманітарну катастрофу в сусідній країні. Молодий Південний Судан уже зараз постав перед загрозою продовольчої кризи через посуху, що знищила всі зернові.

А тим часом на кордоні між двома державами знову розгораються воєнні дії. Президент Південного Судану Салва Кіїр звинуватив сусідів у завданні авіаударів по позиціях південносуданських військ. Суданські військові підтвердили інформацію про сутички. На початку лютого голова місії ООН у Південному Судані Хільде Джонсон заявила про можливість розв’язання нової війни, оскільки після розколу між двома країнами залишаються територіальні суперечки, передусім за багаті на нафту прикордонні регіони.

Туніс залишиться світським

Правляча партія Тунісу «Нахда» оголосила, що в основу нової юридичної системи та Конституцію країни не буде закладено шаріат. Нова Конституція проголошуватиме іслам державною релігією, але не міститиме спеціальних посилань на шаріат, а її преамбула залишиться в цілому світською — «щоб зберегти єдність суспіль­ства і не плодити в ньому суперечностей». Після «Арабської весни» радикальні ісламські партії вимагали запровадження в Тунісі повної заборони на алкоголь, відкритий одяг для жінок тощо.

Стросс–Кана звинувачують у сутенерстві

Колишньому очільнику Міжнародного валютного фонду Домінікові Стросс–Кану висунуто обвинувачення в причетності до злочинного угруповання, що займалося сутенерством і поставляло повій для оргій у готелях Лілля, Парижа і Вашингтона.

Під час допиту в магістратському суді Лілля Стросс–Кан визнав, що відвідував вечірки, на яких були присутні дівчата. Проте, за його словами, не знав про те, що це були професійні повії. Після допиту 62–річного фінансиста підпустили під заставу в розмірі 100 тисяч євро. Якщо Стросс–Кана визнають винним, йому загрожує до 20 років ув’язнення.

Перший радянський метеосупутник упав на Землю

Перший радянський метеосупутник «Метеор–1», який провів на орбіті 43 роки, у ніч на 27 березня увійшов у земну атмосферу приблизно над територією західної Монголії. Вчора не було відомо, згорів супутник повністю чи якісь його уламки досягли поверхні Землі. «Метеор–1», запущений з космодрому Плесецьк 26 березня 1969 року, став першим повноцінним метеорологічним супутником, який транслював на Землю дані про температуру, знімки, зроблені у видимому й інфрачервоному діапазоні, тощо. Інформація надходила в Гідрометцентр СРСР, звідки її передавали також метеослужбам інших держав. Супутник працював лише рік, і з липня 1970 року просто кружляв навколоземною орбітою, не виконуючи жодних практичних функцій.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>