Я + Ю = один список?

28.03.2012

Перемовини щодо об’єднання партій ВО «Батьківщина» і «Фронт змін», які тривали з осені, практично завершено. За інформацією інтернет–видання «Українська правда», Арсеній Яценюк схильний прийняти пропозицію очолити єдиний список двох опозиційних партій, який, швидше за все, піде на вибори під вивіскою «Батьківщини». Формально, першим номером списку висуватимуть Юлію Тимошенко, але її статус засудженої й ув’язненої наразі не дозволяє балотуватися до парламенту. Тож першість має перейти до голови партнерської партії — Яценюка. Узгоджено також кандидатури по мажоритарних округах. Квоти у списку передбачено поділити в пропорції 55% для «тимошенківців» та 45% — для «ФЗ». Неузгодженим лишається питання, хто з пари лідерів піде в президенти. За попередніми даними, Тимошенко намагається отримати гарантії, що Яценюк підтримає її на виборах–2015 і працюватиме з нею в тандемі на посаді Прем’єр–міністра. Яценюк пропонує формулу: кандидатом у президенти від опозиції має стати той, хто, згідно з соціологічними даними, переможе Януковича у другому турі. Наразі Яценюк перемагає Януковича в умовному «очному фіналі», Тимошенко ж має завеликий негативний імідж і поступається чинному Президенту.

«Яценюк — дуже амбітна людина, він ніколи не гратиме другорядні ролі, — говорить «УМ» політолог Дмитро Видрін, який у минулому скликанні був нардепом від БЮТ. — Арсеній справді розраховує очолити «Батьківщину», чиї ресурси — людські, фінансові й репутаційні — набагато більші, ніж у «Фронту змін». До того ж у партії Юлії Тимошенко зараз слабка конкуренція — за місяць Яценюк сформує там «особисту гвардію», яка відтіснить старих лідерів БЮТ. Олександр Турчинов, наприклад, має досвід, але не має харизми і таких закордонних зв’язків, які має Яценюк. Буде велика інтрига, якщо екс–Прем’єрку випустять із колонії, — тоді їй нелегко буде повернути собі керівництво партією».

Соціолог Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демініціативи», так оцінює шанси виборчого списку Яценюка—Тимошенко: «Серед усіх опозиційних сил «Фронт змін» і «Батьківщина» сполучаються найкраще. Бо виборець Кличка погано сприймає лідерів інших політичних сил — він розчарувався в усіх політиках і обирає того, хто не був задіяний у політиці. Так само недоречною є присутність у списку Тягнибока — його радикалізм відлякує бага­тьох. За опитуванням фірми «Рейтинг», об’єднану силу Яценюка й Тимошенко готові підтримати 30%, а йдучи на вибори окремо, вони в сумі набирають 31%. Позитив єдиного списку в тому, що партії не будуть боротися за один і той самий електорат. Більше втратять, якщо почнеться боротьба — рейтинг упаде в обох політичних сил. А так — не буде взаємного поборення». При цьому Бекешкіна вважає: альянс Яценюк—Тимошенко повторюватиме відносини, які були між «Нашою Україною» і БЮТ. Вони були друзями і союзниками, а після того, як прийшли до влади, почали «розборки», «хто головніший».

Минулий досвід має вберегти опозицію від нових помилок, вважає депутат–БЮТівець Володимир Бондаренко. «Без об’єднання опозиції парламентські вибори можуть бути абсолютно програшні, — зазначив він у коментарі «УМ». — Ми маємо приклад 2002 року, коли десять партій об’єдналися і створили єдиний список («Наша Україна» на чолі з Віктором Ющенком. — Ред.), скоординували позиції в округах. Тоді я керував штабом у Києві, і з дванадцяти округів ми виграли вісім. Сьогодні влада робить усе, щоб не відбулося такого об’єднання, старається надути у вуха деяким опозиціонерам думку про їхні власні великі можливості та окремі списки. Обухів ще раз підтвердив, що коли йде окремо Кличко і «Батьківщина», то виграє третій».

«Об’єднання «Батьківщини» і «ФЗ» створить блокуючий пакет — ту кількість депутатів, які сформують керівні органи нової Верховної Ради, — вірить Бондаренко. — Спроби Ляшка і Королевської створити ще якусь опозицію — це все від біса».