Кiнець римських канiкул

28.03.2012

Позавчора працівники Інтерполу затримали колишнього «губернатора» Харківщини Арсена Авакова. Сталося це в італійському місті Фрозіноне за 80 км від Риму. «В оперативному порядку телефоном нам підтвердили цю інформацію. Чекаємо офіційної інформації з подробицями від колег з Інтерполу, — повідомив учора речник МВС України Володимир Поліщук. — У даний час українське бюро Інтерполу готує необхідні документи для харківського УБОЗу, який був ініціатором оголошення в міжнародний розшук Авакова, та прокуратури з метою його екстрадиції. Тривалість процедури екстрадиції залежить від того, як спрацюють українські та італійські компетентні органи, а також якою буде позиція самого Авакова та його адвокатів».

На запит італійської сторони пакет документів готує і Генпрокуратура України, повідомили «УМ» у прес–службі відомства. Адже без переконливих аргументів сторони обвинувачення з українського боку голову харківської облорганізації партії «Батьківщина» можуть і не видати. Прецедент уже був: затриманий півтора року тому по лінії Інтерполу у Празі екс–міністр економіки Богдан Данилишин у результаті отримав політичний притулок у Чехії. Зрозуміло, що адвокати Авакова також наполягатимуть на політичному обґрунтуваннi переслідування свого підзахисного в Україні.

Керівництво «Батьківщини» вже направило листи на адресу генерального секретаря Інтерполу та уряду Італії з проханням зважити на очевидну політичну вмотивованість кримінального переслідування Арсена Авакова та звільнити його. Аргументація: екс–«губернатора» обвинувачено «за сумнозвісною та неконкретною статтею 365 КК» — перевищення влади та службових повноважень, за якою засуджено Юлію Тимошенко та Юрія Луценка. Оскільки цю статтю вважають на Заході рудиментом часів радянського правосуддя, в партії сподіваються, що Італія не видасть Авакова.