Язик до Москви привів

20.03.2012

Учора Президент Віктор Янукович їздив у Москву з робочим візитом налагоджувати українсько–російські взаємини, котрі останнім часом помітно охололи (після невирішених проблем із газом почалася ще й «сирна війна»). Цвяхом програми стала участь у саміті ЄврАзЕС — Євразійського економічного співтовариства, котре активно намагається залучити до своїх лав Україну. Наразі Київ має статус спостерігача у структурі, до якої вже входять Білорусь, Казахстан, Киргизія, Росія й Таджикистан.

Перед відльотом у Москву Янукович вирішив зробити реверанс апологетам розбудови «русского міра» (а створення ЄврАзЕС і Митного союзу можна вважати проектом такого бачення). Віктор Федорович оголосив про те, що найближчим часом Україна має намір розширити права російської мови. «У цьому зацікавлена Україна, у цьому зацікавлені люди, населення, які розмовляють в основному двома мовами — українською та російською», — заявив Янукович у інтерв’ю ІТАР–ТАКС. При цьому глава держави поставив у приклад світову практику: «Багато європейських держав мають двомовність, чи навіть три державні мови і живуть нормально, спокійно».

Російська інформаційна агенція підкинула хмизу в багаття, розтлумачивши слова Януковича як намір запровадити «великий і могутній» другою державною мовою. Відповідні повідомлення з провокативними заголовками заповнили російський інтернет. Хоча в самому інтерв’ю саме про державність російської мови не було згадки... Як у тому афоризмі Януковича: «а остальное додумайте сами».

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, повідомлень із саміту ЄврАзЕС іще не було — ні на сайті українського Президента, ні на сторінці його російського колеги.

КОМЕНТАР

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов не бачить можливості для ухвалення парламентом рішення про надання російській мові статусу державної. Він нагадав, що для ухвалення відповідного рішення необхідно внести зміни до Конституції як мінімум 300 голосами народних депутатів. «Якщо чесно говорити, працюючи кожен день у парламенті, я сьогодні цих голосів не бачу», — сказав Єфремов на вчорашньому брифінгу у ВР.