Недоуповноважили

16.03.2012

Учора Верховна Рада обирала нового Уповноваженого з прав людини — замість Ніни Карпачової, яка відпрацювала на цій посаді повні три терміни. У «весняний» бюлетень — салатового кольору — було внесено дві кандидатури: керівника Харківської правозахисної групи Євгена Захарова (пропозиція від БЮТ і «НУНС», висуванець численних громадських організацій) та представника Кабміну в Європейському суді Валерію Лутковську.

Обидва кандидати, виступаючи в сесійній залі з промовами, запевнили депутатів у своїй незаангажованості. Захаров сказав, що він керувався і керуватиметься трьома принципами: незалежність від влади та політичних сил; захист жертв порушень прав людини, незалежно від політичної приналежності, переконань, кольору шкіри тощо; максимальна чесність інформації. Запропонована «регіоналами» Валерія Лутковська агітувала: «Я працювала і зі Зваричем, і з Оніщуком, і з Лавриновичем, і зі Станік (міністрами юстиції. — Ред.). Моя професійна позиція ніколи не залежала від того, хто очолював міністерство».

Аргументи Захарова не подіяли на «регіоналів». «Із багатьох питань він висловлював свою точку зору, як мені здається, односторонньо і дуже заангажовано», — зауважив голова фракції ПР Олександр Єфремов, вбачаючи у представникові ХПГ головний біль для своєї політичної сили. Але й Лутковська, проти якої навіть Юлія Тимошенко висловилася з–за ґрат (мовляв, це «людина, намертво інтегрована в чинну владу», і вона не має відношення до дотримання прав і свобод), зібрала недостатню кількість голосів. Як повідомила надвечір агенція УНІАН із посиланням на члена лічильної комісії Юрія Гримчака, пані Лутковська набрала 212 голосів (потрібно 226), Захаров — 134.

Очевидно, «регіоналів» не підтримали їхні союзники, комуністи й «литвинівці». Тож нове голосування має відбутися в наступні 20 днів.