Купуй i захищайся!

15.03.2012
Купуй i захищайся!

Сьогодні — всесвітній день захисту прав споживачів, бiльше того — його «кругла» дата, адже рiвно 50 рокiв тому свiт почав боротися за право покупця на якiсний товар.

Згідно з даними Харківського інституту соціальних досліджень (ХІСД), третина українців (36,5 %) зазнає порушень своїх прав як споживачів. Найбільш розповсюдженим порушенням є приховування інформації про склад продукту, наприклад данi про шкідливі добавки надруковано настільки дрібним шрифтом, що прочитати це можна лише з лупою. Нерiдко також виробник надає покупцевi вiдверто неправдиву інформацію. Найчастіше це стосується товарiв, куплених «заочно» — з допомогою телемагазинів чи реклами у ЗМІ. Стосується це переважно лікарських i косметичних засобів, біопрепаратів i засобів для схуднення, пiдрахували фахiвцi ХІСД.

Але найбiльше порушень — саме в харчових продуктах. «Ми маємо право на якісне харчування, натомість усе частіше виробники з метою здешевлення продукції додають до неї синтетичні добавки. В Україні дозволено використовувати 240 різновидів харчових добавок. Але, за результатами досліджень, в інших країнах значну їх частину визнали шкідливими для здоров’я. А українцi це все їдять», — констатує Владислав Андрющенко, голова товариства захисту прав споживачів «Закон».

Володимир Манько, голова секретаріату головного проводу Конгресу українських нацiоналiстiв, переконаний, що з неякiсними харчами варто боротися насамперед на державному рiвнi. «Ми не розуміємо, чому шкідливі хімічні добавки, кількість яких за останні 5—10 років відчутно зросла в нашому щоденному раціоні, не можна заборонити на законодавчому рівні, — каже «УМ» пан Манько. — Впевнений, що наші очільники вживають здорову їжу, а не ту, яку простий люд купує на ринках та у супермаркетах. Їх, як бачимо, ця проблема не хвилює». До речi, сьогоднi КУН має намiр провести в Києвi громадянську акцiю, щоб спонукати владу до вiдповiдних рiшень на користь споживачiв.

До порушень прав споживачів можна віднести і усне надання неправдивих відомостей, коли клієнту пояснюють одні умови, скажімо, оформлення кредиту, він підписує, не вчитуючись у текст договору, а потім дізнається, що фірма може не виконувати своїх зобов’язань, бо клієнт уже дав формально їй на це дозвіл. Експерти підкреслюють, що в таких випадках практично неможливо виграти судову справу, хіба у надуреного покупця буде підтвердження того, що йому надали брехливу інформацію.

До суду, як показує статистика, люди звертаються в крайніх випадках, а саме: коли куплений товар завдав шкоди здоров’ю, коли товар було призначено для дитини чи хворої або неповносправної людини, а також коли неякісний товар коштував дуже дорого.

 

ВАРТО ЗНАТИ

Для того, щоб мати право відстоювати у суді чи у спiлкуваннi з адміністрацією магазину свої права, у першу чергу, слід зберігати чек, який підтверджує, що ви цей товар купили, а не принесли з дому. Більшість скарг, звернених до персоналу усно, й особливо через Книгу скарг, задовольняються: прострочений товар замінюють на якісний чи повертають гроші. Не всі знають, що папірець, на якому продавець ринку пише назву товару, місце, де його було придбано, своє прізвище та ставить підпис, також вважається чеком. Отже, убезпечити себе вiд неякiсного товару можна навіть купуючи продукцію на базарах.

Якщо куплений товар ви здаєте до гарантійного ремонту, фірма зобов’язана надати товар аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації) незалежно від моделі. За кожний день затримки виконання вимоги про надання товару аналогічної марки та за кожний день затримки усунення недоліків понад установлений строк (чотирнадцять днів) споживачеві виплачується неустойка в розмірі одного відсотка вартості товару.

 

ДОВІДКА «УМ»

50 рокiв боротьби за права споживачiв

50 років тому президент США Джон Кеннеді проголосив на засіданні Конгресу США чотири основні права споживачів. А саме: право на безпеку, якість товарів і послуг; на достовірну інформацію про них; право бути почутим у разі висунення споживацьких претензій; право захищати свої споживацькі претензії в суді. Відтодi 15 березня щорічно відзначають як Всесвітній день прав споживачів.

Рух за захист прав споживачів у свiтi визнали настільки ж важливим, як і профспілковий та екологічний. У 1973 р. Рада Європи затвердила Хартію захисту споживачів, а 1985 р. Генеральна Асамблея ООН затвердила Керівні принципи захисту інтересів і прав споживачів. У 1991 році ці документи підписала й Україна. Було створено Державну інспекцію захисту прав споживачів, яка в 1992 набула статусу Держ­комітету. Захист прав споживачів у нас здійснюють: Держспоживінспекція України, Антимонопольний комітет України, Державна житлово–комунальна інспекція, а також кілька десятків громадських організацій.

Сьогодні в Українському домі пройдуть урочистості з нагоди святкування 50–ї річниці проголошення основних прав споживача. Серед запрошених — Президент України, Прем’єр–міністр, представники уряду, працівники системи Держспоживінспекції України, громадських організацій та бізнес–асоціацій.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>