Резолюція летить у трубу

14.03.2012

Український парламент на цій сесії таки розгляне рекомендації ПарламентськоїАсамблеї Ради Європи з приводу політичних переслідувань та ув’язнення Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та ін. Учора Верховна Рада внесла до порядку денного поточної сесії проект постанови від групи опозиційних депутатів, який передбачає задоволення вимог ПАРЄ. «За» внесення проекту до розкладу проголосувала вражаюча кількість парламентаріїв — 410. Але обіцяти — не означає одружитися, а внести до порядку денного — не означає схвалити.

Оптимізм опозиції розвіяв голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов. За його словами, ПР не голосуватиме за одну з ключових вимог опозиції — декриміналізацію статей 364 і 365 Кримінального кодексу. «Європейські держави залишають одну практику для себе, а нам рекомендують іншу. Виходить не зовсім коректно. І взагалі, ми б хотіли жити своєю головою», — сказав Єфремов.

Проект постанови містить досить абстрактні пункти. Конкретика захована у додатку до постанови (статус додатка, очевидно, надалі викликатиме дискусії щодо виконання певних пунктів). Серед «додаткових» умов, окрім декриміналізації 364 і 365 статей КК, є заклик до Президента з проханням використати «всі наявні правові засоби, прерогативи та конституційні повноваження», щоб звільнити колишніх членів уряду.

За словами Голови ВР Володимира Литвина, профільний комітет має підготувати проект постанови до розгляду. Дата обговорення поки що не відома.

Учорашнє засідання не обійшлося без блокування трибуни. Опозиціонери виступали проти ухвалення проекту про реформування нафтогазового комплексу. На думку парламентської меншості, цей акт дозволить відчужити газотранспортну систему України. «Те, що зараз пропонується, це кримінальний злочин. Це проект не про реформу «Нафтогазу», а про крадіжку НАК у народу України», — заявив БЮТівець Сергій Пашинський. Опозиція, оточивши трибуну з вигуками «Банду — геть!», домоглася перенесення розгляду питання, щоправда, ненадовго — до п’ятниці, «дня уряду».

Ще один резонансний проект учорашнього дня — Митний кодекс, який було ветовано Президентом Януковичем. Погодьтеся, в умовах, коли парламентська більшість і глава держави належать до однієї політичної сили, причому Президент повністю контролює більшість, якесь вето виглядає парадоксально. У парламентських кулуарах казали, що в цій справі непослух виявили народні депутати, серед яких є багато бізнесменів із транскордонним інтересом. Тож учора поправки від Януковича відстоювали… опозиціонери. «Я вас питаю: чому Президент повернув відразу 11 законопроектів Верховній  Раді? Ну, все ж так класно: уряд працює, більшість працює, Чечетов справно руку піднімає — а 11 вето поспіль. Я вас запевняю, що й на цей закон також буде вето», — заявив «НУНСівець» Юрій Кармазін. Учора «за» ухвалення Митного кодексу проголосувало 264 депутати.

 

ДЕПКОРПУС

Учора депкорпус поповнився двома новобранцями — редактором донецького опозиційного сайту «Остров» Євгеном Талишевим (список «НУНС») та поетом Борисом Білашем, якого Президент Янукович відзначив званням Герой України. Талишев увійшов у фракцію «НУНС», а автор вірша про те, що депутат має годувати народ «і кексом, і сексом», — у фракцію «Регіонів».

 

Звернення Президента

Опозиція проігнорувала вчорашню зустріч Президента з керівниками парламентських фракцій. На ній Віктор Янукович під час розмови з керівниками проурядових фракцій закликав Раду втілювати його соціальні ініціативи, не зважаючи на вибори. «Якщо це зробити у другому півріччі або зараз, все одно скажуть, що це пов’язано з виборами... Скажіть, будь ласка, у нас є періоди, час, який не пов’язаний з виборами?» — апелював Президент. Він розкритикував опозицію, котра критикує його соціальні ініціативи. Нагадаємо, «БЮТ» і «НУНС» вимагали окремої розмови з Януковичем.