Гурбангули, де ви десять літ були?

14.03.2012
Гурбангули, де ви десять літ були?

Учора Президент України з усіма почестями приймав колегу з Туркменістану — Гурбангули Бердимухамедова. Це перший візит лідера Туркменії в Україну за останні десять років.

Нагадаємо, Бердимухамедов очолив авторитарну, зате багату газом країну після смерті Туркменбаші Ніязова наприкінці 2006 року. Місяць тому Туркментбаші–2, лише трохи ліберальніший за попередника, підтвердив свої повноваження, набравши на виборах 96,70% голосів.

Під час розмови з Бердимухамедовим на Банковій Віктор Янукович очікувано заявив, що Україна зацікавлена в пожвавленні співпраці з Туркменістаном в енергетичній сфері. «Нас дуже цікавлять питання спільної роботи у плані розвитку паливно–енергетичного комплексу. Той потенціал, який є в Україні, може повною мірою бути задіяний Туркменістаном у розвитку видобутку і транспортуванні природного газу», — сказав український лідер, що має відчутні проблеми з газом у стосунках із Росією. За словами Януковича, Україна готова брати участь у проектах щодо розробки газових родовищ у Туркменістані й надати відповідне обладнання свого виробництва. Віктор Янукович назвав «цікавою та важливою» участь у будівництві другої лінії газопроводу Малай–Багтиярлик (складової газопроводу Туркменістан–Китай) та газопроводу «Схід–Захід».

У 1990–х Туркменістан був ключовим постачальником природного газу в Україну. Невдовзі Росія стала монополістом з імпорту газу, перервавши прямі українсько–туркменські взаємини в цій сфері. Восени минулого року Янукович під час візиту в Ашгабат буцімто домовився про купівлю дешевшого туркменського «блакитного палива», але сторони так і не змогли вирішити проблему поставки газу в Україну.

Учора президенти обговорили широке коло питань включно зі співпрацею у сферах здоров’я, спорту, сільського господарства. Задля налагодження діалогу Президент Янукович не шкодував компліментів співрозмовнику, сказавши, що Україну й Туркменістан об’єднує історія, а також підходи до розвитку держав (і це в умовах цілковитої недемократичності Ашгабата). Ну й той факт, що Україна і Туркменістан є позаблоковими державами. Янукович привітав колегу з недавньою перемогою на виборах президента, а туркменський народ — «із мудрим рішенням». А підписали лише комюніке про «зміцнення українсько–туркменських відносин, їх подальший розвиток в усіх напрямах і сферах взаємного інтересу».

Напередодні візиту в Києві було презентовано книжки Бердимухамедова, перекладені українською мовою, — «Внук, що втілює мрію діда», «Ахалтекінець — наша гордість і слава», «Політ небесних скакунів».

Візит туркменського лідера в Україну завершиться сьогодні.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Під час перебування в Києві Гурбангули Бердимухамедова на вулицях значно побільшало корків — у центрі перекривали рух машин. А з–під готелю «Київ», що біля Верховної Ради, міліція евакуювала в невідомому напрямку чотири автомобілі народних депутатів, пояснивши це потребами безпеки високого туркменського гостя. Про «фактичну крадіжку» авто журналістам розповів БЮТівець Юрій Прокопчук, який написав відповідну заяву в МВС. Пізніше автомобіль Прокопчука знайшовся неподалік, на Липській.